Man skal se potentialet i det, man river ned, før man bygger op. Sådan lyder det i en ny vejledning fra Værdibyg. Vejledningen kommer som en reaktion på bekendtgørelsen om selektiv nedrivning, der for alvor træder i kraft fra sommeren 2025.

Værdibyg mener, at man skal vende byggeprocessen på hovedet.

En nødvendig adfærdsændring, når bekendtgørelsen om selektiv nedrivning træder i kraft. Vi skal alle blive bedre til at genbruge – også byggebranchen. Vejledningen skal fungere som et værktøj til alle aktører i byggeriet. Det handler dybest set om at se den eksisterende bygning som en ressource og en mulighed i stedet for et problem, der bør fjernes og rives ned. Og her er timing og de rigtige processer afgørende, lyder det fra Værdibyg:

– Hvis processen starter for sent, kan det blive svært at indarbejde materialerne i det nye byggeri eller adskille dem på en måde, så de kan bruges af andre. Nøglen er en god ressource-kortlægning, længe før man begynder at projektere det nye projekt, siger Niels Trap, miljøekspert og rådgiver i virksomheden TRE.

Han står bag den nye vejledning sammen med projektchef Nina Koch-Ørvad fra Værdibyg og 25 praktikere fra byggeriet.

Vejledningen skal give praktiske anvisninger og gode råd til, hvordan en ressource-kortlægning planlægges og udføres bedst muligt. Ved at bruge ressource-kortlægningen undervejs i byggeprocessen kan man sørge for, at de identificerede ressourcer kan genindbygges. Derved lever man op til lovkravene og agerer både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.