Elever fra Alssundgymnasiet har nu præsenteret deres bud på grønne løsninger på virksomhedscasen ”Den grønneste energi er den, vi sparer”. De har stærke forslag til, hvordan man laver grønne forbedringer, der har effekt i en globaliseret verden.

Eleverne har arbejdet med casen siden den 7. marts, hvor der var kickoff. Her besøgte 35 elever Danfoss for at have det bedste udgangspunkt for at arbejde med bl.a. tre af Danfoss’ kernebegreber ReduceReuse og Source Green i forsøget på at skabe en mere bæredygtig verden.

Hele forløbet kulminerede den 18. april på Alssundgymnasiet Sønderborg AGS, hvor eleverne præsenterede deres problemstillinger og løsninger for hinanden, lærere og medarbejdere fra Danfoss, der også gav feedback på projekterne.

Gør undervisningen konkret og anvendelsesorienteret
Dagen var afslutningen på et samarbejde og undervisningsforløb, der er udviklet af nonprofit organisationen Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med Danfoss. Udover at besøge Danfoss har eleverne også kunnet stille spørgsmål til medarbejderne undervejs i forløbet.

Emily Sanqi Xu Festersen, Mie Huan Schøne og Thomas Slot er nogle af de elever, der de seneste uger har arbejdet på at udvikle ideer og konkrete løsninger.

”Det er spændende at komme ud og se en virksomhed som Danfoss. Det var nice at få lov at røre ved det selv også. Vi har gennemgået energiformer og lavet nogle forsøg med energi i undervisningen, men det er sjovt at arbejde konkret med energi og energikonservering med udgangspunkt i Danfoss.”

Sådan sagde Thomas Slot, der er 16 år og går i 1.g, og som tirsdag præsenterede sit bud på grønne forbedringer.

Nye perspektiver
Når gymnasier og virksomheder arbejder sammen, giver det nye perspektiver på undervisningen. Det er tanken bag de forløb, som Naturvidenskabernes Hus udvikler i samarbejde med relevante virksomheder.

“Det motiverer og engagerer eleverne, når de oplever, hvad gymnasiefagene kan bruges til, og får mulighed for at arbejde med samfundsrelevante udfordringer, som de selvstændigt udvikler problemformuleringer og finder løsninger på,” siger Karina Esmine Ibsen, der er projektleder og udviklingskonsulent i Naturvidenskabernes Hus.

I forhold til det konkrete forløb med Danfoss kan problemstillingen være alt, fra hvordan man kan omstille energiforsyningen, hvilken rolle storbyer spiller i forhold til bæredygtig vækst, til hvordan kan man spare energi steder, hvor et forbrug er nødvendigt.

“Når eleverne møder virksomhedens medarbejdere, får de også mulighed for med egne øjne at se fremtidige spændende jobmuligheder,” siger Karina Esmine Ibsen.

For en grønnere fremtid
De virksomhedscases, som Naturvidenskabernes Hus udvikler, åbner op for forskellige problemstillinger med menneskelig, social og samfundsmæssig relevans med fokus på bæredygtighed og verdensmålene. Derudover er der i denne case særlig fokus på grøn energi.

Energieffektivitet er den hurtigste og økonomisk mest rentable vej til en grønnere fremtid. Gennem de sidste 20 år har energioptimering været med til at bremse udledningen af drivhusgasser. Men det fulde potentiale i at energioptimere transport, industri og bygninger er endnu ikke nået. For hvordan laver man grønne forbedringer i materialevalg og energiforbrug, der har effekt i en globaliseret verden? Det har gymnasieeleverne undersøgt i samarbejde med Danfoss.