Asmus Gram-Hansen og Niels Besser Mortensen, der begge læser til diplomingeniører, er i fuld gang med deres afsluttende projekt, men forhåbentlig bliver det produkt, de har udviklet, snart fast inventar til store events på DTU.
I samarbejde med DTU’s Campus Service har de nemlig designet en hætte af pap, som kan sættes oven på affaldscontainere på hjul, der kan rumme op til 140 liter affald. Paphætten er blevet testet til to af de største årlige events på DTU, nemlig Åbent Hus og job- og karrieremessen DSE-messen.
”Vi (red. Niels Besser Mortensen, Asmus Gram-Hansen og DTU’s Campus Service) har sammenlignet fotos af affaldet fra de to events med fotos af affaldet fra tidligere år, og der er ingen tvivl om, at vores løsning højner kvaliteten af affaldet. Det er simpelthen blevet sorteret markant bedre, og det er enormt positivt,” fortæller Niels Besser Mortensen.
Asmus Gram-Hansen fortsætter:
”Det er meget svært, hvis ikke umuligt, at få alle besøgende til et event til at sorterere affald hundrede procent korrekt, så det har aldrig været vores mål, men vi kunne se til de to events, at hætten får folk til at stoppe op og tage stilling, inden de smider deres affald i de forskellige containere, og det at gøre folk mere bevidste om affaldssortering er i sig selv vigtigt”.
Paphætten vejer meget lidt og er nem at stable, og så findes den i forskellige farver alt efter, hvilket slags affald, der skal i den. Farverne er desuden identiske med det nationale piktogramsystem, som danske kommuner bruger til affaldssortering for at hjælpe eventdeltagerne med hurtigere at finde frem til den rette container til deres affald.
”Vores design spiller på genkendelighed, og vi har også udarbejdet nogle specialdesignede piktogrammer i samarbejde med DTU’s Campus Service, som afbilder den slags affald, der typisk bliver produceret til store events. Et af dem er f.eks. et engangspapkrus, som meget ofte ender i plast- eller papircontaineren, selvom der rent faktisk er tale om restaffald,” forklarer Asmus Gram-Hansen.