Det har aldrig været lettere for håndværkere og andre med en kortere eller afbrudt uddannelse bag sig at komme ind på ingeniørstudiet. Adgangskursus til Aalborg Universitet giver alle, der har lyst til at skifte spor, mulighed for at blive klar til ingeniøruddannelserne på kun ét år.
Et af de sikreste kort man kan vælge når man ser på efterspørgsel af arbejdskraft, høje lønninger og spændende arbejdsopgaver, er tage en ingeniøruddannelse.Der er gode jobmuligheder indenfor stort set alle ingeniørfag i Nordjylland, og efterspørgslen er stigende. En prognose fra brancheforeningen Engineer the Future viser, at Danmark frem mod 2025 kommer til at mangle 10.000 ingeniører flere end dem, der allerede bliver uddannet i dag,
Men sådan behøver det ikke at være. Det kræver nemlig hverken høje karakterer eller mange år på skolebænken at komme ind på studiet. Gennem det etårige Adgangskursus kan håndværkere eller andre med et kortere uddannelsesforløb bag sig, komme ind på et af Aalborg Universitets ingeniørstudier og tage en akademisk uddannelse, der åbner døren til et alsidigt og spændende arbejdsliv.
Håndværkserfaring er en fordel
En stor del af de studerende på Adgangskursus er håndværkere, der af den ene eller anden grund ikke har lyst til at bruge resten af deres arbejdsliv på at stå på en byggeplads, men som gerne vil læse videre på en uddannelse med mange perspektiver.
– Adgangskurset er en åben dør videre for håndværkere, der gerne vil sadle om. Det kan være at kroppen begynder at gøre ondt eller at man drømmer om en højere løn og et mere alsidigt arbejde. Som håndværker har man en masse erfaringer med sig i bagagen, som er fine at bygge videre på, og som er meget relevante for ingeniører at have, siger Henrik Brohus, der er studieleder på Adgangskursus ved Aalborg Universitet.
– Min erfaring er, at det er fordel, når man skal ud på arbejdsmarkedet bagefter. Skal en arbejdsgiver vælge mellem en ingeniør, der har tilbragt hele livet på skolebænken og en, der har svunget en hammer og en skruemaskine, er det ofte den sidste, der står med de stærkeste kort, siger han.
Håndværkertid er en fordel
En af de studerende på Adgangskursus er Filip Refsgaard Kristensen på 24 år fra Hadsund. Han er oprindeligt udlært elektriker, men vidste på et tidligt tidspunkt at han ikke ville arbejde som installatør resten af sit arbejdsliv.
– Jeg har altid vidst at jeg ville videre. Jeg kendte til Adgangskursus fra min far, der også gik den vej da han var yngre. Han uddannede sig til stærkstrømsingeniør og har i dag en ledende stilling hos Bladt Industries, fortæller han.
Når Filip Refsgaard Kristensen om kort tid er færdig med Adgangskursus, går vejen videre til et studie i enten Eksportteknologi eller Globale Forretningssystemer. Årene som håndværker fortryder han ikke det mindste.
– Jeg er rigtig glad for at jeg har prøvet at være rigtig håndværker først. Dels har jeg selvfølgelig fået en masse faglig baggrundsviden, men i lige så høj grad ved jeg, hvad det vil sige at være en del af arbejdsmarkedet og at have et arbejde, der skal passes. Det tager jeg med mig videre, siger han.
Uddannelse i verdensklasse
Som studerende på en af ingeniøruddannelser på Aalborg Universitet ender man med en uddannelse i absolut verdensklasse. I marts 2018 blev uddannelserne i Aalborg, Esbjerg og København kåret til de bedste i Europa og de fjerde bedste i hele verden