Billig og bæredygtig fjernvarme. Det er missionen for et skelsættende partnerskab imellem fjernvarmeselskaber, universiteter, tech-virksomheder og softwareproducenter, som er skudt i gang fra marts 2019.
Dagens VVS synes, at det er spændende og visionært, og det er herligt med et frisk initiativ op tværs af interesser.
Dagens VVS synes til gengæld af projekt-/konsortie-navnet er poppet og giver de gode intentioner et lidt useriøst skær. “HEATman” – med 4 store bogstaver og 3 små. Ahhhhhhhhhh – det kunne være bedre.
Men altså HEATman hedder konsortiet, og projektet går ud på at grave dybt i de ufattelige mængder data, som fjernvarmebranchen genererer og udvinde værdifuld viden.
Med et rygstød på 25 mio. kroner fra Innovationsfonden og et samlet budget på 36 mio. er sejlene sat for et udviklingsprojekt, som skal sikre, at Danmark beholder førertrøjen i design, udvikling og drift af fjernvarme.
”Når det gælder energieffektiv fjernvarmeforsyning, har Danmark længe været en af de førende nationer i verden. Men for at fastholde og styrke den position er vi nødt til fortsat at forbedre os og inddrage den teknologiske udvikling. Det er logikken bag et initiativ som HEATman,” siger projektdirektør Michael Lassen Schmidt fra NIRAS.
60.000 km fjernvarmeledninger
I den danske undergrund ligger intet mindre end 60.000 km fjernvarmeledninger. Gennem disse forsyner mere end 400 forskellige fjernvarmeselskaber både private boliger og virksomheder med billig og energieffektiv varme. Desværre er Danmarks førerposition på fjernvarmeområdet truet. Dels af det nye energiforlig fra 2018, der grundlæggende ændrer rammebetingelserne for fjernvarmeselskaberne.
Men der ligger også en stor udfordring i, at branchens it-systemer til produktion, distribution, vedligehold og måling af forbrug ikke snakker sammen, fordi de bliver leveret af forskellige softwarefirmaer. Derfor er det endnu ikke muligt at skabe en direkte sammenhæng, hvor man kan justere både forbrug og produktionen i realtid på baggrund af data.
”Fjernvarmeværker bliver udsat for skiftende krav fra samfundet og kunder, mens nye teknologier tilbyder nye muligheder, som samtidig udfordrer værkernes kompetencer. Her træder HEATman ind og gør det nemmere for værkerne at udnytte blandt andet kunstig intelligens, opsamling af data og IoT i cloudbaserede miljøer. Det skal give dem data-intelligente modeller og prognoser til at optimere deres styring,” siger Alfred Heller, som er Lead Data Scientist i NIRAS.
Fremtidssikker fjernvarmeforsyning
NIRAS er projektleder for HEATman, og skal drive erhvervssamarbejdet igennem de kommende tre år.
”HEATman er et utroligt interessant og nødvendigt udviklingsprojekt, som har vidtrækkende perspektiver – ikke kun for Danmark men også internationalt. Som mangeårig rådgiver for danske fjernvarmeselskaber og i kraft af vores markedsledende ekspertise inden for digitalisering af forsyninger og systemplanlægning ser vi frem til at stille os i spidsen for projektet,” siger Stefan Schmidt, som er forretningschef i NIRAS.
Visionen for HEATman er at fremtidssikre fjernvarmeforsyningen med cutting-edge viden, som også vil få udlandet til at kigge mod Danmark. For eksempel skal partnerne undersøge, hvordan lækager på fjernvarmerør kan blive fundet og stoppet mere effektivt og udforske muligheden for at oplagre grøn energi i fjernvarmenettet.
I sidste ende skal HEATman sikre en billig og bæredygtig varmeforsyning til danskerne og muligvis også i udlandet.