Der er travlhed i byggebranchen. Det mærkes også i landets el- og vvs-installationsvirksomheder, hvor omsætningen steg med 3,3 procent i 2017. Men den øgede travlhed slår ikke igennem på indtjeningen. Overskudsgraden er i gennemsnit uændret med 4,6 procent. Det understreges af en ny analyse fra Deloitte og Tekniq, der har gennemgået regnskaberne for cirka 1.650 el- og vvs-virksomheder.

Analysen viser dog også, at der er store svingninger i tallene mellem de forskellige virksomheder. Mens overskudsgraden blandt vvs-installatørerne faldt fra 7,3 til 6,7 procent, er elinstallatørernes overskudsgrad således på samme niveau som året før (5,9 procent).

”Analysen understreger, at installationsbranchen ikke er en pengemaskine. Der er travlhed i branchen, men indtjeningen er lav, og branchen udnytter ikke situationen. Væksten er beskeden og håndterbar, og branchen skal som helhed blive bedre til at sikre, at indtjeningen følger med den stigende aktivitet,” siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq.

Han understreger, at for en installationsbranche, som udvikler sig i lyntempo og samtidig er præget af benhård konkurrence, er det afgørende, at installatørerne vælger deres aktiviteter med omhu.

”Samtidig gælder det om at have styr på omkostningerne og at sikre både den daglige drift, den langsigtede planlægning og rekruttering af de nødvendige medarbejdere,” siger Niels Jørgen Hansen.

Andre nøglepunkter i analysen

  • Især de største virksomheder i branchen (de syv teknikentreprenører) har de senere år haft svært ved at tjene penge. Men i 2017 steg både omsætningen (med 3,5 procent) og overskudsgraden (fra 0,5 til 1,3 procent).
  • Der er stor forskel på virksomhedernes evne til at tjene penge i de enkelte regioner i Danmark. Indtjeningen topper i Syddanmark og Midtjylland, men til gengæld så faldt den med 40 procent per medarbejder i Nordjylland.