Efter at være lukket i 3 år på grund af skimmelsvamp, er Sæby præstegård igen åbnet. Sognepræst Helene Rasmussen er flyttet tilbage. Hun udtaler:

“Det er en måned siden, at min familie og jeg flyttede tilbage til præstegården, og vi kan allerede mærke en stor forskel i forhold til isolering og indeklima. Boligen virker mere lun og sund, og de allergiske symptomer, vi havde for tre år siden, er væk. Det er rigtig dejligt at være tilbage.”

Og hvad er der i grunden sket?

Jo, det forklarer Erica Heyckendorff fra Rønnow arkitekter:

“Isoleringen i den gamle præstegård var lavet af organisk materiale, der skabte kondens på den indvendige side af bindingsværksvæggene og dermed skimmel. Renoveringen har været omfattende, fordi der var skimmelsvamp i flere rum i præstegården.”

I Rønnow Arkitekternes søgen efter et egnet diffusionsåbent efterisoleringsmateriale faldt valget på det diffusionsåbne Multipor isoleringssystem til bindingsværk fra Xella, der også er verdens førende leverandør af byggematerialer i porebeton og kalksandsten.

 “Vi har valgt at efterisolere med Multipor isoleringspladerne, fordi de er fremstillet i uorganiske materialer, der lader ydervæggen ånde fra inderst til yderst. De diffusionsåbne plader er fri for fibre og samtidig kapillaraktive. Dermed er de langt sikrere at anvende end diffusionshæmmende konstruktioner”, forklarer arkitekten.

 

Konkret har man valgt en løsning, hvor bindingsværkets indvendige side først blev helt afrenset. Derefter har man fastgjort rørvæv på selve bindingsværket og påført Multipor Lermørtel for at få tavl (murværksfelterne i bindingsværket) i flugt med bindingsværket. Derefter er isoleringspladerne monteret.

På denne måde blev der skabt en diffusionsåben konstruktion så man ikke kun får en meget effektiv efterisolering, men også forhindrer fremtidige skimmelangreb.  Multiporens gode isoleringsevne giver også en slank ydervægskonstruktion.