EU’s Ministerråd har endelig givet grønt lys til det reviderede Byspildevandsdirektiv, hvilket markerer afslutningen på fem års arbejde i EU og fastlægger kursen for rensningen af byspildevand de næste 25-30 år. Næste skridt er, at direktivet skal implementeres i national lovgivning, en proces der skal være afsluttet inden for tre år.

En markant nyskabelse i direktivet er det udvidede producentansvar (EPR), der skal sikre, at mindst 80 % af omkostningerne til rensning for miljøfarlige stoffer dækkes af forureneren – først og fremmest medicin- og kosmetikindustrien. Direktivet er resultatet af to års intensivt arbejde med høringssvar og forhandlinger mellem EU-Kommissionen, Ministerrådet og Parlamentet.

Selvom ambitionsniveauet i det endelige direktiv ikke helt matcher Kommissionens oprindelige forslag, er det lykkedes at bevare de væsentlige elementer, herunder kravet om rensning for miljøfarlige stoffer. Mest afgørende er, at det udvidede producentansvar er fastholdt trods betydelig modstand fra medicin- og kosmetikindustrien.

Danmark og andre EU-medlemslande har nu tre år til at få direktivet indført i den nationale lovgivning. Miljøministeriet har flere gange, senest på DANVAs temadag om Byspildevandsdirektivet den 9. oktober 2024, fremlagt en foreløbig tidsplan for denne implementering.

I den nærmeste fremtid vil EU i samarbejde med embedsmænd fra medlemslandene drøfte mulige udformninger af EPR-systemet. Dermed påbegyndes en uformel dialog om det udvidede producentansvar og etableringen af en EPR-organisation, der skal administrere økonomiske bidrag fra producenterne til spildevandsselskaberne, som står for rensning af miljøfarlige stoffer.