10 % af verdens el forbrug er til internettet. Siden år 2000 er trafikken på internettet tusinddoblet. Nye store datacentre etablerer sig i Danmark.

Vi er gået fra simpel kommunikation, der forbandt huse og hjem via fastnettelefoner, til kraftige mobile enheder, der forbinder mennesker i bevægelse med tale og data, og til nu oveni at forbinde ting i et Internet of Things, hvor ting og maskiner kommunikerer med hinanden. Den del vokser med mere end 30 procent årligt og forventes i 2020 at forbinde mere end 20 milliarder enheder. Al den kommunikation foregår også via internettet.

Alt dette bruger enorme mængder energi, vi løber snart tør for plads i infrastrukturen, og sikkerheden er et stadigt stigende fokusområde. Det kræver alt sammen ny teknologi. Og her er danskere forskere med helt i front.

Vores stabile samfund og infrastruktur tiltrækker datacentrene.

Vi har alle muligheder i dag med at styrke Danmarks position på det kommende mega-marked.

I første omgang satses 100 millioner i nytænkning.

Det er i et nyt treårigt Grand Solutions-projekt til de nævnte 100 millioner kroner, som er støttet af Innovationsfonden med 60 mio. Her samles DTU, Aarhus Universitet og 12 danske virksomheder. Projektet hedder INCOM og har til opgave at skabe nye løsninger til den næste generation af kommunikationsinfrastruktur. Projektet har herudover mere end 15 associerede partnere, hvoraf hovedparten kommer fra industrien.

Et godt initiativ og fremsynet initiativ.

Forskniningsminister Tommy Ahlers kalder projektet “helt afgørende”.

”Ny teknologi kan hjælpe os med at løse en lang række konkrete udfordringer og skabe et bedre samfund, men det kræver også store mængder energi. Det her er et spændende projekt, da det er helt afgørende, at vi får gjort den digitale infrastruktur mere energieffektiv,” siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.