Markedet for stål er nervøst. Hvad sker der?
Lemvigh-Müller har lavet en fortrinlig beskrivelse af situationen.
Dagens VVS citerer:
“Da Donald Trump i foråret indførte global straftold på import af stål og aluminium til USA kickstartede han en dominoeffekt af modtræk fra resten af verden.  Fra EU’s side svarede man igen ved at indføre en kvoteordning for import af 23 stålprodukter, også kaldet ’safeguards’. Kvoteordningen, der trådte i kraft i juli, skal forhindre, at Europa bliver oversvømmet med stål, nu hvor USA har sat toldbarrierer op.

Prisstigninger i nervøst marked

”Mange spørger, hvad Trumps told og EU’s safeguards helt konkret betyder for stålmarkedet, men det er for tidligt at sige noget håndfast – andet end at det har skabt usikkerhed og nervøsitet på markedet. Sådan var det før sommerferien, og sådan er det stadig. Hen over sommeren har der dog været bevægelse i stålpriserne, og vi har set prisstigninger på flere produkter”, siger Brian Alexis, Head of SCM & KAM Operations, Lemvigh-Müller.

Tyrkiet er en sort skrothest

Armeringsstål er et af de produktområder, hvor priserne er kravlet opad. Der er høj aktivitet i byggebranchen, og det sparker til efterspørgslen – og dermed også priserne. Udviklingen kan dog hurtigt vende, lyder det fra Maria Steen, afdelingschef, Lemvigh-Müller:
”Lige nu er Tyrkiet lidt af en dark horse i forhold til skrotbaseret armeringsstål. Trump har meldt ud, at han vil fordoble tolden på stål og aluminium fra Tyrkiet i forhold til resten af verden, så den kommer op på så meget som 50 og 20 procent. Hvis han gør alvor af det, vil Tyrkiet, som er rigtig store på skrot, forsøge at øge importen til Europa, og så vil priserne komme under pres”.