To ud af tre el- og vvs-installatører har inden for de seneste 12 måneder haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker. Tallene skaber bekymring hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som advarer om, at hurtige besparelser kan koste dyrt i længden.

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem. En ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt landets el- og vvs-installationsfirmaer viser således, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem, samtidig med at 59 procent oplever, at problemet har været stigende de seneste to år.

–Det bekræfter desværre de meldinger, vi får fra vores medlemmer. Og det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have –sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og vvs-installationer udføres korrekt, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

–I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer. Noget tyder på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden, konstaterer Simon O. Rasmussen.

Undersøgelsen viser da også, at hele 68 procent af installationsvirksomhederne (62 procent indenfor vvs og 74 procent indenfor el) indenfor de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret uautoriseret udført håndværksarbejde.

–Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret, siger Simon O. Rasmussen.

Derfor er rådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne også klart:

–Vi opfordrer på det kraftigste til, at man benytter autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom man er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl. Det betaler sig i det lange løb, siger Simon O. Rasmussen.