Tekniq og Statens serum institut advarer.

Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker.  

– Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger antageligt sammen med, at legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand bliver varmet op i rørene og derved øges risikoen for legionella-smitte, siger Søren Uldum, fagchef i Statens Serum Institut.

Smittetallene i Danmark har ligget højt gennem en årrække. Sidste år registrerede seruminstituttet 287 tilfælde blandt danskere, hvoraf 56 døde.

– Smittetallene har ligget højt siden 2017 og har siden ligget forbavsende stabilt. Indtil videre har året budt på lidt færre tilfælde end sidste år, men jeg forventer faktisk, at vi nok får endnu flere smittetilfælde i år end nogensinde før, når året er omme, siger Søren Uldum.

Han forklarer det med, at der er udsigt til smittetilfælde fra udlandet – blandt andet Italien – da flere danskere rejser udenlands på ferie efter coronapandemien.

Undgå døde ender

Legionella-bakterien elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader. Af samme grund handler det om at holde det kolde vand koldt og det varme vand varmt. Ved tapstederne kræver bygningsreglementet, at vandtemperaturen er minimum 50 grader, da man ikke skal meget under, før det risikerer at blive problematisk. Derudover er det en god idé at skylle vandrørene igennem regelmæssigt for at undgå bakterievækst i stillestående vand i de døde ender, forklarer Birger T. Christiansen, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Det gælder blandt andet offentlige bygninger, der bliver lukket helt eller delvist ned for sommerferien. Det kan også være boligforeninger med store og omfattende rørsystemer.

– I løbet af de seneste mange år er toiletter og armaturer blevet mere og mere vandbesparende. Det er en god ting, men det lavere vandforbrug betyder også, at der typisk kan stå vand og vente i rørene, da de typisk er dimensioneret til en højere vandgennemstrømning, siger Birger T. Christiansen.

Der bliver arbejdet med forskellige løsninger til at forebygge legionella-smitte. Det drejer sig både om kemikalie (biocid-løsning) og temperaturgymnastik, hvor det varme vand kortvarigt bliver varmet op til en temperatur, der skal hindre bakterievækst.

Det flerårige EUPD-projekt med Teknologisk Institut i spidsen har haft til formål at finde løsninger på legionella-problemet. Det resulterede tidligere på året i samlet rapport om emnet.

Af samme grund mener Birger T. Christiansen, at installatørerne skal vænne sig til en ny virkelighed, hvor der i stigende grad vil være fokus på, at vandtemperaturen bliver holdt inden for rammerne.

– I mange år har der været fokus på vandforbrug og energibesparelser, men jeg tror, at vi de kommende år vil se et stigende fokus på det her område, da antallet af smittetilfælde bliver ved med at ligge højt. Som installatør er det derfor vigtigt at være opmærksom på de forskellige løsninger, der er til at hindre bakterievækst i rørsystemerne, siger Birger T. Christiansen.

 

Legionella-smittede danskere:

2022: 287

2021: 276

2020: 278

2019: 269

2018: 266

2017: 278

Kilde: Statens Serum Institut