Fleksibel temperatur mellem 20 og 24 grader i boligen kan reducere varmeforbruget og sikre en langt bedre udnyttelse af alternativ energi.

Svingende indetemperaturer kan udnyttes i den grønne omstilling. Ny forskning fra DTU Byg i EnergyLab Nordhavn i København viser, at der er et stort potentiale i at aftage og lagre energi i boligerne, når produktionen er der, og at reducere eller udsætte forbruget af energi i helt op til 24 timer, når produktionen er i bund på grund af manglende vind eller sol.

”Vores forskning viser, at beboerne oplever en temperatur mellem 20 og 24 grader som behagelig, og hvis vi udnytter den energifleksibilitet i opvarmningen af boliger, så får vi bedre muligheder for at tilpasse forbruget og dermed skabe en mere effektiv udnyttelse af bæredygtig energi,” siger Rongling Li, postdoc på DTU Byg og forsker i EnergyLab Nordhavn.

Og så skal vi tænke nyt.

”Vi har brug for nye teknologiske løsninger, som f.eks. nye termostater, der automatisk kan justere efter oplysninger om produktionen af energi fra vind og sol, eller termostater, som kan medtage oplysninger fra vejrudsigter eller data om boligens isoleringsgrad. En systematisk udnyttelse af boligernes varmefleksibilitet kan give et markant bidrag til, at fremtidens energisystemer kan modstå en forsinkelse i energiforsyningen på nogle timer og dermed opnå bedre sammenhæng mellem produktion og forbrug af alternativ energi,” siger Rongling Li.