Med Take Back har pumpeproducenten Grundfos skabt et relevant og bæredygtigt koncept for vvs-branchen. Det mener Pernille Kiær, bæredygtighedschef hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

”Vi oplever en stor interesse for bæredygtighedsinitiativer hos Lemvigh-Müllers kunder. Det har vi blandt andet set i forhold til vores koncept aGreenment™, hvor vi reducerer CO2-udledningen, når vi distribuerer vores produkter. Vores erfaring er, at det er vigtigt, at initiativerne udvikles, så det er let for vores kunder at bidrage til bæredygtig udvikling. Den udfordring har Grundfos løst rigtig fint med Take Back-ordningen,” siger Pernille Kiær.

Nem indlevering til genanvendelse

Grundfos Take Back betyder, at installatører blot kan indlevere Grundfos-cirkulationspumper, de har udskiftet hos kunder, i en af Lemvigh-Müllers 23 håndværkerbutikker. Her er opstillet særlige modtagekasser til pumperne.

For Dorthe Thusgaard, sælger i Lemvigh-Müllers håndværkerbutik i Holstebro, er det vigtigt, at Take Back-ordningen er let at gå til i en travl hverdag.

”Når modtagekassen er fyldt med cirkulationspumperne, skal vi bare bestille afhentning via Grundfos’ hjemmeside. Samtidig får vi automatisk en ny. Det fungerer fint, og vi slipper for besvær og sparer tid., Det er en rigtig god ide at gøre det let at sende udskiftede pumper til bæredygtig og ansvarlig genanvendelse.” siger Dorthe Thusgaard.

Genanvendelse vinder frem

Pernille Kiær forudser, at genanvendelsesprogrammer og andre bæredygtighedsinitiativer kommer til at vinde yderligere frem i teknikbranchen.

”Vores kunder efterspørger bæredygtige løsninger, og mange vil gerne være med i initiativer, der bidrager til den bæredygtige udvikling. Vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem i gang med denne rejse. Vi ser, at bæredygtighed og bidrag til cirkulær økonomi er på vej til at blive egentlige konkurrenceparametre,” siger hun.

Høj andel genanvendes

Når cirkulationspumperne er retur hos Grundfos, bliver de omhyggeligt skilt ad. Det betyder, at hele 98 pct. kan genanvendes, dels i Grundfos’ egen produktion, dels til videre forarbejdning uden for virksomheden. Grundfos har tilrettelagt sin genanvendelse med henblik på mindst muligt ressourceforbrug. Det betyder fx, at vandforbruget i processen er reduceret med 50 pct. sammenlignet med traditionel genbrugsbehandling og at afhentning af Take Back-kasser planlægges, så kørslen minimeres.

Men Take Back-ordningen handler ikke kun om at genanvende knappe ressourcer som kobber og aluminium. Det handler i lige så høj grad om mennesker. For det er medarbejdere ansat på særlige vilkår i Grundfos’ flexafdeling, der sørger for, at de mange pumper skilles ad med høj akkuratesse. I flexafdelingen får medarbejdere med sociale og/eller helbredsmæssige udfordringer mulighed for at arbejde under særlige vilkår, og deres indsats har stor betydning for bæredygtighedsagendaen hos Grundfos.