Villum fonden støtter 53 “vilde” projekter med 100 millioner.

Det er vildt og det er nytænkning. Flot og modigt af Villum-fonden.

Det sker gennem Villum Experiment.

Villum Experiment er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.

Ansøger er anonym for internationale bedømmerne for at skærpe fokus på forskningsideen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.

Programmet annonceres hvert år i åben konkurrence. Villum fonden offentliggør opslaget først på året med frist i marts og bevillinger august.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber op til to år.

De 53 eksperimenter, der i alt modtager 100 mio. kr., er udvalgt blandt mere end 400 ansøgninger. Alle ansøgninger har været igennem en anonym udvælgelsesproces, hvor 15 internationale bedømmere har vurderet forskningsidéen – uden mulighed for at skele til forskernes CV og akademiske meritter.

”Vi vil gerne bidrage til at skabe plads til radikal og nytænkende forskning, der har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig. Her kan vi med anonym udvælgelse og højrisikovillige midler bidrage til, at vilde idéer og skæve vinkler bliver testet,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum fonden.

Forskerne bag de 53 eksperimenter er alt fra postdocs til professorer og repræsenterer 19 forskellige nationaliteter. De er tilknyttet Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, GEUS og IT-Universitetet.

Et eksperiment – også for fonden

Et af forskningseksperimenterne vil undersøge data fra tidligere jordskælv og teste en ny tilgang til, hvordan jordskælv kan forudses. En udfordring, som mange har forsøgt at løse. Hvis det lykkes, kan jordskælvforskningens hellige gral være fundet: en måde at varsle jordskælv på.

Et andet eksperiment tester, hvilken effekt mikroorganismer fra havis har for skydannelse i Arktis, når isen smelter. En proces, der ikke har været studeret før, som har potentialet til at ændre måden at modellere og fremskrive klimaets dynamik på.

Og det er ikke bare projekterne, der er eksperimenterende. Selve programmet er også et eksperiment for fonden.

”Det kræver is i maven at fravige sædvanlige bedømmelsestilgange og bevilge midler til projekter – eller forskere – som falder radikalt udenfor normen, men til gengæld indeholder den bedste idé. Det kan sagtens vise sig, at der er forskning i blandt, som ender blindt. Men på den anden side kan der også være den ene vilde idé, som kan forandre verden,” siger Thomas Bjørnholm.