I samarbejde med danske Unidrain har den svenske virksomhed Orbital Systems udviklet et revolutionerende brusesystem, der genbruger vandet. Nu vil de to samarbejdspartnere entrere projektmarkedet, lyder meldingen.

Et højteknologisk brusesystem, der analyserer, renser og recirkulerer vandet, så vi sparer både vand, energi og i sidste ende penge. Navnet er Orbital Shower, og bag opfindelsen står det svenske teknologifirma Orbital Systems.

Løsningen fungerer ved, at det vand, der løber ned i afløbet, bliver målt af sensorer 20 gange i sekundet. På den måde afgøres det, hvor stor en del af vandet man kan genbruge. Men for at det hele kan lade sig gøre, må vandets rejse starte i et afløb udviklet til formålet. Og det er her, den danske designvirksomhed Unidrain kommer ind i billedet:

– Vi har udviklet et specialafløb i særlige dimensioner, som er tilpasset Orbitals brusesystem. Risten er dybere og består af smallere riller. På den måde opfanges mere skidt og snavs, inden vandet ledes til sensorerne, fortæller Unidrains adm. direktør Henrik Handschuh og fortsætter:

– De mange fordele, systemet bringer med sig, giver et stort potentiale på projektmarkedet – herunder særligt hotelbranchen. Det er et marked, vi i forvejen har et stort kendskab til, og som vi med Orbital og Orbital Shower-systemet vil kigge mere ind i.

Sparer 56.000 liter vand på tre måneder
Brusesystemet er særligt fordelagtigt på hoteller, da der er store mængder vand at spare. På hotel Axel Guldsmeden i København er systemet allerede installeret. Og her har man i løbet af tre måneder sparet 56.000 liter vand.

– Vores løsning passer rigtig godt til hoteller, hvor der selvsagt er mange badeværelser og gæster, der bruger bruseren på daglig basis. Ikke nok med at hotelejerne sparer en masse vand, så sikrer systemet et stabilt vandtryk og de rette temperaturer til glæde for gæsterne, fortæller Mehrdad Mahdjoubi, der er grundlægger af Orbital Systems.

– Vi har store forventninger til særligt hotelbranchen og ikke mindst samarbejdet med Unidrain. Med vores teknologi og deres specialfremstillede afløb har vi et rigtig godt udgangspunkt og nogle stærke kræfter bag. Jeg kan allerede løfte sløret for, at endnu et hotel i København snart kan byde gæsterne velkomne med vores system på samtlige badeværelser, fortsætter han.

Oplev vandbesparelserne live
Det er ikke kun på hotel Axel Guldsmeden i indre København, at løsningen kan opleves. Også i Unidrains nyrenoverede showroom i Glostrup har man mulighed for at se systemet analysere, rense og recirkulere vandet.

– Vi vil så gerne vise omverdenen, hvor genial løsningen er. Så den har fået en fremtrædende plads i vores showroom. Vi håber, at alle interesserede vil lægge vejen forbi – selvfølgelig med samtlige corona-restriktioner for øje, lyder det afsluttende fra Henrik Handschuh.

Åbningstiderne i showroomet er mandag-torsdag 9-15 og fredag 9-14.

 

Fakta: Vandets vej gennem Orbital Shower:

1) Vandet lander i gulvafløbet, der sikrer, at den værste snavs filtreres fra

2) Vandet ledes herefter til en boks i afløbet, hvor vandet analyseres af sensorer

3) Sæben filtreres fra, og det ikke-genbrugelige vand ledes til kloakken

4) Det genbrugelige vand ledes derimod ind i en større boks, som enten sidder i eller udenpå væggen. Derefter ledes det igennem et mikronfilter, der fjerner partikler ned til én mikron

5) Vandet passerer videre gennem et UV-behandlingssystem, hvor bakterierne slås ihjel

6) Vandet varmes op (dog kun de få (ca. 2-4) grader, det har mistet i processen)

7) Vandet kan bruges på ny