7 danske projekter er udvalgt til at indgå aftale om støtte til nye innovative klima- og energiteknologier via EU’s Innovationsfond 2023. Projekterne vil få i alt 464 millioner euro i støtte – svarende til 3,5 milliarder kroner – til løsninger, der sammenlagt skal kunne fortrænge over 33 millioner ton CO2 over 10 år.
EU-kommissionens omfattende Innovationsfond, der er finansieret af salget af CO2-kvoter i EU’s kvotehandelssystem, har givet tilsagn om at tildele i alt 4,8 mia. euro, der skal bruges til at udvikle banebrydende energiteknologier i stor skala. I alt har 85 projekter fra 18 lande fået tilsagn om tilskud.
”Det er meget positivt, at danske virksomheder i år hjemtager omkring 10 pct. af midlerne fra EU’s Innovationsfond i forlængelse af, at vi sidste år oprettede et sekretariat, som netop skal gøre det lettere for dansk erhverv at få del i EU-midlerne. Det bekræfter Danmarks styrkeposition, når det kommer til udvikling af grønne teknologier”, siger vicedirektør Iben Møller Søndergård.
Stor succes til danske projekter
15 danske projekter har ansøgt om støtte fra EU’s Innovationsfond, hvoraf 8 projekter bestod alle krav, og 7 nu er udvalgte til at indgå aftale om tilskud. De 7 projekter falder inden for fire forskellige projektkategorier:
- I kategorien storskalaprojekter tildeles 2 danske projekter støtte.
- I kategorien mellemstore projekter tildeles 1 dansk projekt støtte.
- I kategorien manufacturing tildeles 2 danske projekter støtte.
- I kategorien pilotprojekter tildeles 2 danske projekter støtte.
Fælles for projekterne er, at de vil fortrænge CO2 og dermed bidrage til EU’s net-zero-målsætning. De 7 danske projekter angiver, at deres løsninger har potentialet til samlet at fortrænge over 33 millioner ton CO2 inden for projekternes 10 første operationelle år. Projekterne vil ligeledes bistå Danmarks egne klima- og energipolitiske målsætninger samt bidrage til vækst og jobskabelse i Danmark.