Danmark har vundet EM… i dårlig betalingskultur 😡

Det siger direktøren i SMV Danmark Jakob Brandt i opslag på LinkedIn.

Han fortsætter:

“Ny rapport om betalingsadfærd i Europa viser, at Danmark indtager en europæisk førsteplads med gennemsnitlig betalingstid på 66 dage.

Danmark er altså simpelthen Europamester i dårlig betalingskultur! Og de 66 dage er tilmed en stigning fra 61 dage i gennemsnitlig betalingstid mellem danske virksomheder i 2023.

Vi ved, at problemet er størst, når mindre virksomheder skal have betaling fra større virksomheder. De store bruger deres størrelse til at tryne de små. Det tjener de godt på, mens det til gengæld koster dyrt for mindre virksomheder og presser dem på deres likviditet. For mange helt ud til kanten af konkurs.

Berlingske skrev forleden om netop denne problemstilling på baggrund af Intrums nye tal. Her fortalte adm. direktør i belysningsvirksomheden Bright Group H.C. Christensen om, hvordan sene betalinger har været ved at tage livet af hans virksomhed. Og om hvordan han selv har måtte agere inkassoagent for at hente penge ind. Uværdigt, kalder han det. Jeg kunne ikke være mere enig.

Og svaret fra andre erhvervsorganisationer og vores politikere?

Dansk Industri og Dansk Erhverv ønsker ikke at kommentere historien. Ingen kommentarer lyder svaret simpelthen fra de to organisationer, der her helt åbenlyst varetager deres store medlemsvirksomheders interesse på bekostning af de små. Erhvervsminister Morten Bødskov mener, at vi har en sund betalingskultur i Danmark?!?

Men jeg lover, at vi kæmper vi videre for at få problemet løst. Vi mener, at den mest oplagte løsning er et lovbestemt loft for betalingsfrister på max 30 dage.

Som jeg tidligere har skrevet om, så tog vi et stik hjem i denne kamp, da Europa-Parlamentet i april stemte for et forslag om en fælleseuropæisk betalingsfrist på maksimalt 30 dage. Og det er nok her i det europæiske spor, at jeg lige nu ser de bedste muligheder. Det kommende ungarske EU-formandskab nævner i deres nyligt offentliggjorte spiseseddel for deres formandsperiode specifikt, at de agter at lande en løsning på dette område i indeværende år.

Selvom der stadig er et stykke vej endnu, så er jeg forsigtig optimist. Og hvor ville det dog være smukt, hvis vi kunne slippe for at afholde et EM i dårlig betalingskultur – og så i stedet vinde det i fodbold!”