En historisk grøn trepartsaftale, udfasning af kul, en CO2-afgift for industrien samt CO2-fangst og lagring. Det er nogle af de tiltag, der tegner ruten mod indfrielsen af Danmarks 2030-mål om en 70-procents reduktion.
Det fremgår af Klimaprogram 2024, der er regeringens årlige redegørelse for, hvordan klimamålene skal indfries.
I Klimaprogram 2024 viser regeringen, at de konkrete beslutninger på tværs af sektorer er på plads, så Danmark gennem blandt andet regulering, udbud, tilskud og afgifter står til at nå 2030-målet. Herunder er også det store arbejde i den grønne trepart, hvor parterne er blevet enige om en CO2-afgift på landbruget.
“Vi kan nu præsentere en rute, der viser, hvordan alle sektorer skal bidrage til, at Danmark når 2030-målet. Men ruten er ikke tilbagelagt. Det er nu, vi skal omsætte de mange politiske aftaler til konkret klimahandling. Den grønne trepart skal føres ud i livet, vi skal gennemføre en omstilling i industrien, der skal lagres CO2 og meget mere. Det bliver et stort stykke arbejde på tværs af aktører, brancher og teknologier. Det bliver ikke let. Men det er dét, der skal til,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Regeringen har nu især fokus på at implementere aftaler og initiativer som planlagt, så udledningerne reduceres som forventet. Der er eksempelvis oprettet Ministeriet for Grøn Trepart til specifikt at sikre, at ambitionerne i Aftale om et grønt Danmark bliver ført ud i livet.
I klimaprogrammet præsenteres et generelt arbejdsprogram og en plan for, hvornår de allerede indgåede aftaler implementeres i bund sektor for sektor.
Fakta: Udvalgte tal fra KP24
Det er en lang række indsatser på tværs af samfundet, der bringer Danmark på vej mod 2030-målet, heriblandt:
- Vedtaget lovforslag, som implementerer en høj og mere ensartet CO2-afgift for industri mv. CO2-afgiften indfases fra 2025 frem mod 2030.
- Aftale om forhøjelse af dieselafgiften på 50 øre pr. liter ekskl. moms samt afsat ramme på 750 mio. kr. i 2024-2030 til grøn omstilling af tung vejtransport og effektiviseringer af vejgodstransporten.
- Afholdt det første CCS-udbud på 8 mia. kr., der betyder, at der vil fanges og lagres CO2 fra kraftvarmeværker i Avedøre og Kalundborg. Opstart i 2025 og med fuld effekt på 430.000 ton CO2 lagret årligt fra 2026. Herudover er der endnu et udbud på vej.
- I regeringsperioden har regeringen med flere aftaler samlet afsat yderligere ca. 1 mia. kr. i perioden 2023-2026 til at hjælpe husstande af med olie- og gasfyrene og fjernvarmeselskaber med udrulningen af fjernvarme. På baggrund af dette vil brugen af gasfyr til opvarmning blive væsentligt reduceret frem mod 2035.