Ved det afsides borested, Lille Dome C (tæt ved positionen 75 S, 123 Ø) i Antarktis, har et internationalt forskerhold netop nået en historisk milepæl i klimaforskningen. I det europæiske projekt “Beyond EPICA – oldest ice” har holdet, som repræsenterer tolv forskningsinstitutioner fra ti europæiske lande, netop gennemført en iskerneboring, som når gennem 2800 meter is ned til klippeunderlaget under iskappen i Antarktis.
“Dette er et stort øjeblik for klimaforskningen. Det er den længste sammenhængende optegnelse af tidligere tiders klima fra en iskerne, og vi håber at den kan afsløre sammenhængen mellem Jordens temperatur og drivhusgasserne,” siger Dorthe Dahl-Jensen, som er professor ved Københavns Universitet og ved Manitobas Universitet og leder af forskningen på iskernen.
Forskerne forventer således for første gang at kunne få afgørende detaljer om klimaets og atmosfærens historie, der rækker længere end 800.000 år tilbage i tiden.
“De foreløbige målinger på iskernen ved Lille Dome C viser stærke indikationer af, at de øverste 2.480 meter af kernen indeholder en uafbrudt klimaoptegnelse, som når 1,2 millioner år tilbage i tiden, og hvor op til 13.000 årlag er presset sammen i en meter is”, fortæller den videnskabelige chef på stedet, Julien Westhoff, som er postdoc ved Københavns Universitet.
De nederste 210 meter is er muligvis endnu ældre; men her bærer isen præg af at være deformeret og opblandet og kan indeholde genfrosset vand. Studier af denne is kan kaste lys over historien bag nedisningen af Antarktis for millioner af år siden.
At kunne se over en million år tilbage gør en vigtig forskel i klimaforskningen. For omkring en million år siden ændrede istidsperioderne nemlig deres cyklus fra 41.000 års varighed til 100.000 år varighed. Dette skift i varighed er en af klimaforskningens store mysterier, og hypotesen er, at drivhusgasserne CO2 og metan spiller en rolle i skiftet. Dette kan nu efterprøves ved at analysere den gamle luft i de luftbobler, som iskernen indeholder.
Gennemførelsen af boreprojektet kom i stand ved et tæt samarbejde mellem europæiske forskningsinstitutioner, forskere og logistisk personale gennem ti års feltarbejde.
“Danmark, sammen med Tyskland og Frankrig, har leveret boreudstyret, som gjorde denne boring mulig, og vi er vældigt stolte af den vellykkede boring. Boringen er gået over forventning, og vi ser frem til at trække al den klimainformation, vi kan, ud af iskernen i samarbejde med alle i “Beyond EPICA – Oldest Ice”-teamet”, slutter Dorthe Dahl-Jensen.