TEKNIQ Arbejdsgiverne holder fast i målet om frisatte EU-harmoniserede standarder og har derfor søgt aktindsigt i EN 61 439 (om eltavler) og EN IEC 62061:2021 under maskindirektivet. Den aktindsigt vil forhåbentlig betyde, at det bliver frit og let for medlemmer at tilgå de to standarder. Og de nuværende aktindsigtsanmodninger bliver næppe de sidste, lyder det fra Simon O. Rasmussen, der er chefrådgiver i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Set med vores øjne er det med EU-dommen slået fast, at der er fri adgang til EU-harmoniserede standarder. Nu handler arbejdet om at skabe en nem og direkte adgang til de frie standarder. Derfor har vi sendt de første aktindsigtsanmodninger og afventer nu EU-Kommissionens svar. Vi regner med, at vi kommer til at sende flere anmodninger, siger Simon O. Rasmussen.

Skal kende regler for at kunne følge dem

Beslutningen om at søge aktindsigt kommer på baggrund af EU-dommen på området, der klargjorde, at EU-harmoniserede standarder skal være frit tilgængelige for alle EU-borgere.

EU-domstolen lagde i deres afgørelse vægt på retsstatsprincippet om, at man er nødt til at kende til de gældende regler for at kunne overholde dem. Og derfor er man nødt til at have fri adgang til dem, forklarer Simon O. Rasmussen

– EU-domstolen lægger vægt på at EU-borgere og virksomheder, må have fri adgang til de regler de er underlagt. Mange af de regler findes i såkaldte EU-harmoniserede standarder, som virksomhederne i dag betaler for adgang til. Men den frie adgang er for bøvlet, som det er nu. I øjeblikket kræver fri adgang, at virksomhederne, via en aktindsigt-anmodning, skal anmode EU-Kommissionen om at se en ønsket standard. Og enhver kan jo se, at det er både besværligt og usmidigt, siger Simon O. Rasmussen.