Det var ikke overvejende godt nyt for dansk erhvervsliv, da regeringen præsenterede sit forsalg til næste års finanslov. I hvert fald ikke ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, der især fremhæver to punkter, som vil være med til at gøre livet mere vanskeligt for landets virksomheder.

Står det til Socialdemokratiet vil man blandt andet ændre reglerne for dagpenge til sygemeldte medarbejdere ude i virksomhederne. Arbejdsgiverne skal ifølge finanslovsforslaget bære hele dagpengeudgiften i de første 40 dage – og ikke som nu kun i 30 sygedage.

– Det betyder, at virksomhederne kommer til at stå med en ekstraregning, når de selv skal dække udgiften til de syge medarbejdere i endnu længere tid. Det øger presset på både virksomheden og den sygemeldte, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Én ting er den samlede ekstraregning på op mod 500 millioner kroner. Men det er også uheldigt, at det kan få virksomhederne til at tøve med at ansætte en ekstra medarbejder, siger Niels Jørgen Hansen.

Han hæfter sig også ved, at regeringen i sit finanslovsforslag fastholder planerne om at hæve beskatningen ved generationsskifte af familieejede virksomheder fra de nuværende 6 til 15 procent.

– Det er et meget uheldigt signal at sende og kan trække tæppet væk under de familieejede virksomheder, som ellers er fundamentet for dansk erhvervsliv. Og jeg synes, det er stærkt kritisabelt, at man på denne måde går på skattemæssig klapjagt efter penge, som der allerede er blevet betalt skat af én gang, for tilsyneladende at få lukket et hul i statskassen, siger Niels Jørgen Hansen.