Sarpsborg Kommune i Norge besluttede, at alle indbyggere skulle have installeret intelligente vandmålere i 2022, og de valgte Kamstrup som løsningsleverandør.

Kommunen anvender Kamstrup Leak Detector-software og intelligente vandmålere til at få et bedre overblik. Løsningen har hjulpet dem med at finde 40% af de 55 lækager, de har fundet siden de begyndte at bruge data fra Leak Detector.

”Samarbejdet med Kamstrup har været upåklageligt. Baseret på Kamstrups anbefalinger tror vi på, at vi har mulighed for at opdage op til 4 gange så mange lækager om året”, siger Ronny Urholmen, projektleder i Sarpsborg.

I Norge måler 70 % af kommunerne ikke deres vandforbrug. Historisk har Norge aldrig manglet vand, og derfor har det ikke altid været en prioritet at måle vandforbrug og holde øje med vandspildet.

Faktisk går 33 % af alt vand i Norge tabt på grund af utætheder. Men ting ændrer sig, og den grønne omstilling er på dagsordenen, så der nu er fornyet fokus på at reducere vandspild gennem bæredygtige løsninger.

Sarpsborg Kommune besluttede som nævnt, at alle beboere i kommunen skal have installeret vandmålere i 2022 for at reducere vandforbruget og tilbyde en mere fair betaling baseret på det faktiske forbrug.

Tidligere bestod deres lækagesøgning af et to-personers team, der manuelt søgte efter lækager ved hjælp af audiologgere – en meget tidskrævende løsning. Til at begynde med havde de gode resultater og reducerede vandspildet fra cirka 50 % til 28 % over 8 år. Selvom de havde gode resultater, havde de svært ved at få et præcist overblik over det faktiske vandspild, og det blev mere og mere ineffektivt at finde utætheder manuelt.