Investeringstilskud fra EU-projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm giver master destiller Henrik Nerst mulighed for mere vækst og bæredygtighed.

Stor efterspørgsel og arbejdsuger på over 70 timer. For meget tid til produktion og drift og for lidt tid til salg og udvikling. Og ambitioner om bæredygtig produktion, som så mere sorte end grønne ud.

Sådan var situationen for Bornholms passionerede gin master destiller Henrik Nerst for et års tid siden. Hans ginprodukter fra mikrodestilleriet Wild Distillery Bornholm i Aakirkeby var blevet så efterspurgte, at han fandt sig selv ved destilleringsapparatet syv dage om ugen, og det så sort ud for hans ambitioner om vækst, mere bæredygtig drift og mere tid med familien.

Løsningen blev fundet i samarbejde med EU-projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der hjælper øens virksomheder med at udvikle nye, grønne forretningsmodeller. Her fik han et investeringstilskud på 50.000 euro til et nyt, stort destilleringsanlæg og dermed en genvej til en mere rationel og grøn produktion.

Producerer ni gange mere

Det nye anlæg kan producere ni gange mere end det gamle, og det er helt bevidst overdimensioneret, forklarer den travle gin-destillatør:

”Nu kan vi nøjes med at destillere om vinteren. Det giver mig mulighed for at tage mere del i salg og markedsføring. Samtidig kan jeg bruge overskudsvarmen til at varme bygningerne op, og klimaaftrykket er det halve af tidligere.”

Med anlægget har Henrik Nerst nået sine mål: En grøn og bæredygtig løsning, en mindre belastende arbejdsdag – og vækst.

”Støtten og projektet til det nye anlæg har accelereret vores udvikling med op mod fem år,” anslår Henrik Nerst.

I Bæredygtig Bundlinje Bornholm er der stigende interesse for investeringstilskud, fortæller projektleder Sara Bach fra Gate 21, som driver projektet:

”Forudsætningen for tilskud er, at det giver en grøn besparelse og fører til vækst. Man kan få op til 50.000 euro, og vi har givet støtte til tre virksomheder. Yderligere fire ventes at få støtte, inden projektet stopper med udgangen af 2022.”

Interessen for grøn omstilling og cirkulær økonomi er generelt stor blandt de bornholmske SMV’er. 55 virksomheder har enten fået eller er i gang med at få lavet en grøn forretningsmodel i Bæredygtig Bundlinje Bornholm, og i efteråret supplerer 10 virksomheder deres forretningsmodel med et kursus om dynamiske klimaregnskaber.

Sara Bach forklarer:

”Vores virksomheder har travlt med den daglige drift, og det grønne og bæredygtige ligger lidt nede i prioriteringen. De grønne indsatser og udvikling kan virke som en stor mundfuld, fordi de ikke ved, hvor de skal starte, og hvad der gør den største forskel. Hos os får de skabt retning, overblik og en konkret plan. Og de ser, at reelle investeringer i det grønne kan skabe en ressourcebesparelse.”

Voldsom vækst fra dag et

Henrik Nerst er oprindelig uddannet som sommelier og har drevet restaurant på Bornholm i en længere årrække. Han afhændede restauranten i 2018 og grundlagde kort tid efter Wild Distillery Bornholm, og i dag nyder han respekt som en passioneret og perfektionistisk master destiller.

Fra dag 1 er Henrik Nerst gået efter vækst, og det har han fået. Allerede i det tredje produktionsår – i 2021 – blev omsætningen fordoblet. Aakirkebys gin-iværksætter har i dag fem fuldtidsansatte og deltidsansatte – og brug for ro på produktionen.

”Det er krævende at have nærmest eksponentiel vækst,” siger Henrik Nerst og forklarer: ”Derfor er det vigtigt, at vi med det nye destilleringsanlæg får overskud i kapaciteten, så det er os selv, der styrer forretningen og ikke kundernes efterspørgsel.”

Bæredygtig Bundlinje Bornholm bidrager til Bornholms Bright Green Island-strategi, der sigter mod at gøre øen CO2-neutral i 2025 og affaldsfri i 2032. Hvis alle 55 virksomheder, der har været med i projektet, implementerer energiindsatserne fra deres grønne forretningsmodeller, vil det samlet set give en årlig besparelse på over 1.355 tons CO2. På samme måde kan virksomhederne spare ca. 2.500 tons materialer om året.

Projektleder Sara Bach, Gate21:

”Sammen med vores partnere bidrager vi til den grønne bølge på Bornholm, og det er ikke svært at få virksomhederne med på den. De vil gerne – dels for at skabe vækst og støtte Bornholms udvikling, og dels fordi de gerne vil efterlade en bedre verden til deres børnebørn.”

I Aakirkeby ser Henrik Nerst lysegrønt på fremtiden:

Vi har i al stilfærdighed fået et bæredygtigt koncept ind i forretningen – og med stor hjælp fra Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Vi sparer på strømmen og kører elbil, vi samler vores indkøb, og det nye destilleringsanlæg sikrer bæredygtig vækst. Wild Distillery Bornholm kommer ikke til at redde verden alene, men vi bidrager.”