Muligvis gode forudsætninger inden for power-to-X

Klimarådet har undersøgt ti områder med betydning for Danmarks langsigtede omstilling. Områderne er identificeret ud fra Klimarådets analyse Danmarks klimamål i 2050. Blandt de ti områder kan power-to-X muligvis have de bedste forudsætninger for at blive en ny dansk førerposition. Power-to-X fremstiller fx grønne brændsler ved hjælp af strøm.

Den danske stat har i mange år investeret markant i forskning, udvikling og demonstration i power-to-X, og danske aktører på området udtager forholdsvist mange patenter. Men der er også mange andre lande, som satser og investerer i teknologien, og konkurrencen gør det svært at opnå en global førerposition. Vi har desuden et relativt lille brintforbrug i Danmark, og det kan gøre det sværere at skabe synergier mellem udvikling og udbredelse af teknologien.

Der er ingen garantier, men hvis vi ønsker at være førende inden for nye områder og ikke blot inden for vindmølleteknologi, bør regeringen overveje, om der skal satses mere. Regeringen kan blandt andet overveje, om der er behov for flere midler eller tydeligere prioritering af eksisterende ressourcer,” siger Peter Møllgaard.

Omstilling på flere ben

Peter Møllgaard understreger, at forskning og innovation er vigtigt, for at Danmark kan nå sit klimamål i 2050, og for at verden som helhed kan leve op til Parisaftalen.

Klimarådet pegede i analysen Danmarks klimamål i 2050 på, at der er flere veje til at opfylde regeringens langsigtede klimamål om klimaneutralitet i 2045 og et samlet optag af drivhusgasser i 2050. Den bedste vej vil formentlig være en kombination af ændringer af forbrugs- og produktionsmønstre og udvikling af nye teknologier og systemløsninger. Forskning, udvikling og innovation kan bidrage i begge retninger.

Vi har fx brug for ny viden om, hvordan vi som borgere og forbrugere kan opføre os mere klimavenligt, hvordan vi producerer fødevarer i fremtiden, og hvordan vores energisystem, baseret på sol- og vindenergi, kan fungere optimalt i sammenhæng med et øget elforbrug. Vi kommer ikke i mål uden adfærdsændringer, og vi kommer ikke i mål uden nye teknologier, og der har vi brug for forskningen,” siger Peter Møllgaard.