Miljøhensyn og funktionalitet samt nytænkning gik op i en højere enhed, da årets udgave af Teknikprisen 2019 blev uddelt under Building Awards på The Plant i København. Vinderen blev virksomheden Listech IVS fra Rødovre, som har arbejdet med udviklingen af usynlige solfangere.

Prisen blev uddelt af TEKNIQ Arbejdsgiverne i samarbejde med Schneider Electric og Wexøe.

– I dag har de tekniske installationer fået en så central rolle, at der i højere grad er tale om, at der så at sige bygges indefra og ud i stedet for udefra og ind. De tekniske installationer er måske ikke så synlige, men de er helt afgørende for det liv, der foregår i bygningerne, sagde Niels Jørgen Hansen (billedet til højre), der er administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Juryens begrundelse for valget af prismodtager var blandt andet, at det var den mest nytænkende af de tre finalister. De usynlige solfangere er funktionelle og har desuden den fordel, at de bedre kan integreres i det enkelte byggeprojekt. Samtidig bidrager de til den grønne omstilling ved at benytte solen som vedvarende energikilde.

– Selvom de tre nominerede projekter er meget forskellige, har de alle det til fælles, at de er med til at sætte større fokus på de tekniske installationer. På den måde sikres de en plads højere oppe i den byggemæssige fødekæde, end det ellers traditionelt har været tilfældet for de tekniske installationsløsninger, sagde Niels Jørgen Hansen.

Glæden var forståeligt nok også stor hos prismodtageren.

– Det er jo en fantastisk anerkendelse. Jeg er meget beæret, og det kom voldsomt bag på mig, at vi fik prisen. Jeg havde slet ikke fået forberedt en tale. Vi er en lillebitte virksomhed med to mand, som har lavet et lille projekt, der nu er blevet anerkendt, så det skal vi da ud og have gjort noget ved nu, sagde Alex Lisbjerg (billedet midt for), medindehaver af Listech IVS.