Planter, der kan forbedre luftfugtigheden i bygninger og rense luften for kemiske gasser. Og en app, der samler alle dele-scootere, -cykler og -biler i 500 byer verden over. Det er eksempler på nye digitale løsninger til fremtidens byudvikling – udviklet af unge, danske virksomheder – med mentorstøtte fra Realdania og Industriens Fond.

”Vi vidste godt, at det vrimler med nystartede danske virksomheder, som udvikler digitale løsninger med potentiale til at skabe mere bæredygtige byer og bygninger at bo i. Men at feltet har været så stærkt og løsningerne så konkrete og modne, har virkelig været en positiv overraskelse. Og vi er i den grad blevet betrygget i, at Danmark fortsat vil være leveringsdygtig i digitale løsninger til fremtidens bæredygtige byudvikling.”

Sådan lyder det fra Simon Kofod-Svendsen, der er projektchef i Realdania og ansvarlig for et nyt mentorprogram – Urbantech Mentoring – som den filantropiske forening har søsat sammen med Industriens Fond. Urbantech Mentoring er en del af det internationale Urbantech program, som de to parter er engageret i sammen med de tre store danske virksomheder Cowi, Velux/VKR og EWII.

I Urbantech Mentoring har 13 danske startup-virksomheder gennem de seneste måneder haft fælles base i BLOXHUB, hvor de har modtaget undervisning, træning og målrettet mentorstøtte samt fået adgang til et stort netværk af aktører inden for bæredygtig byudvikling.

Alt sammen med det formål at give dem et rygstød og hjælpe dem til at udvikle sig til vækstvirksomheder, som på sigt kan gøre vores byer bedre at bo og leve i – både i Danmark og internationalt.

Deltager har fået mod på at søge om plads i Urbantech

Nu er de fem bedste løsninger udvalgt efter et afsluttende event i BLOXHUB, hvor alle de deltagende virksomheder i Urbantech Mentoring præsenterede deres ideer foran et stort panel.
Det er blandt andet virksomheden Woodsense, som har udviklet en trådløs sensor, der overvåger trækonstruktioner og sender alarmer, når der opstår eksempelvis fugtskader.

”Som startup-virksomhed har forløbet i Urbantech Mentoring både givet os værdifulde kontakter og et netværk, som det havde været svært for os at stable på benene selv. Og så har vi under mentorforløbet fået konkrete ideer til, hvordan vi kan markedsføre vores produkt fremover – ideer, som vi heller ikke selv var nået frem til. Det er ret unikt. Vi planlægger også at søge en plads i hovedprogrammet Urbantech, hvor et partnerskab med en større dansk virksomhed forhåbentlig vil kunne give os det sidste vigtige skub ud på markedet,” siger Jeppe Rasmussen, founder af Woodsense.

Urbantech Mentoring har givet værdifuldt netværk

Ud over Woodsense er også virksomheden Airplant, der omdanner planter til indendørs luftbefugtere og renseapparater, blandt de fem bedste. Det samme gælder WeSolve, som er en digital platform, der forbinder borgere med deres lokale kommuner og medlemmer med deres foreninger for at fremme demokratisk deltagelse. Og Skipit – en virksomhed, der har udviklet et globalt og digitalt “Rejsekort”, der gør det lettere for rejsende og turister at bruge bæredygtig, offentlig transport, når man besøger en ny by.

Og sidst, men ikke mindst er der den danske virksomhed Cogo, der via en app gør det nemmere at få overblik over alle grønne og delevenlige transportmidler tilgængelige i en given by verden over.

”Vi har gennem Urbantech Mentoring fået et rigtig godt netværk – både indenfor den offentlige og private sektor. Det har hjulpet os med mange gode kontakter med virksomheder og organisationer, som vi ellers ikke har haft direkte tilgang til. Derudover har vi fået virkelig god sparring på vores forretningsmodel og præsentationstræning, som begge dele har været rigtig værdifuldt,” siger Robin Eriksson, co-founder af Cogo.

Ligesom Woodsense har Cogo også ansøgt om en plads i Urbantechs hovedprogram, som løber af stablen for tredje og sidste gang i efteråret 2021.
Her skal både internationale og danske nystartede virksomheder arbejde med pilotprojekter i samarbejde med programmets tre corporate partnere – Cowi, VKR/Velux og EWII.