22 paller med toiletter, sæder og tilbehør er for kort tid siden sendt ned tiI et af de mest krigshærgede og udsatte steder i Ukraine med det formål at forbedre sanitære forhold og bidrage til genopbygning af et land i dyb krise. Donationen er et samarbejde mellem Ry-virksomheden Pressalit og hjælpeorganisationen Together for You.

Mange så forskrækkede til, da Rusland den 24. februar sidste år invaderede Ukraine og kastede hele Europa ud i krig. Mange så sig også nødsagede til at handle – heriblandt Lone Larsen fra Djursland. Sammen med sin mand og datter startede hun Together for You, der sender nødhjælp til Ukraine.

– Vi havde en følelse af, at krigen foregik i egen baghave, og at ukrainerne kæmper vores alle sammens krig mod Rusland. Det måtte vi bakke op om med alt, hvad vi kunne, fortæller Lone Larsen.

Efter at have stået udefra og kigget ind, besluttede den lille hjælpeorganisation i november sidste år for første gang at tage ind i landet med nødhjælp.

– Vi ville ind og trykke vores forbindelser og samarbejdspartnere i hånden og med egne øjne se, hvordan nødhjælpen bliver taget imod. Så kunne vi også give alle donatorer vished om, at nødhjælpen kommer til de rette og gør en stor forskel, siger Lone Larsen.

Bedre hygiejne og sanitære forhold er alfa og omega

Hos Pressalit i Ry konstaterede man i sensommeren, at lageret var fyldt med toiletter og sæder, som af forskellige årsager ikke kunne sælges. Det satte tankerne i gang på tværs af indkøbs- og salgsafdelingen. Dorthe Hoffmann Atzen, der er planning manager hos Pressalit, udtaler:

– Vi drøftede mulighederne internt, og der var stor opbakning til at donere de mange keramikskåle og tilbehør til Ukraine. Der opstod ligesom et særligt fællesskab og en ånd i huset og gennem en fra salgsafdelingen tog jeg fat i Lone, der gerne ville aftage toiletter, sæder og tilbehør.

Dorthe Hoffmann Atzen har været tovholder på projektet fra start til slut og understreger, hvordan bidraget taler ind i Pressalits overordnede tilgang om at skabe adgang til ordentlige toiletforhold for alle mennesker – særligt dem, der af forskellige årsager, er udfordrede.

– Ukraine er et land i krig og tusinder har mistet alt, hvad de ejer. Det er vigtigt for os hos Pressalit at agere, der hvor vi har mulighed for at gøre en forskel, så vi er ekstremt glade for i samarbejde med Lone og hendes team at kunne bidrage bare en lille smule til genopbygningen og forbedre de ringe sanitære forhold for familier i Ukraine.

Dorthe bakkes op af Lone Larsen:

– Det er folk, der mangler alt. Mange har kun det tøj, de har på. Så da Dorthe tog fat i mig for at tale om donation af toiletter, sagde vi selvfølgelig ja tak! Nogle af toiletterne allerede leveret i byen Chernihiv tæt på grænsen til Hviderusland, hvor de installeres i et børnehjem. Også en børnehave i Lviv og private hjem er aftagere af de mere end 150 toiletter i forbindelse med genopbygning.

Arbejdet fortsætter – alt andet vil være forkert

Her halvandet år inde hærger krigen fortsat. Together for You har indtil videre sendt otte lastbiler med nødhjælp afsted, og deres arbejde fortsætter ufortrødent. I uge 43 er endnu en indsamling planlagt. Den foregår på Djursland sammen med fem andre hjælpeorganisationer.

– Det bliver en uge dedikeret Ukraine, hvor vi har særligt fokus på indsamling af generatorer og lys. Vi går mørkere og koldere tider i møde, så vintertøj og -sko er også essentielle at få ned til dem, siger Lone Larsen og fortsætter:

– Vi gør det ganske enkelt, fordi vi ikke kan lade være, og vi er dybt taknemmelige for alle donationer, der kan gøre livet for ukrainerne en smule mere tåleligt.

Hos Pressalit er Dorthe Hoffmann Atzen heller ikke i tvivl om betydningen af at kunne gøre en forskel.

– Mange kollegaer har spurgt til, hvordan det går med toiletterne, fordi de har været involveret på den ene eller anden måde. Det viser, at selvom vores hverdag går videre, så betyder det noget at kunne bidrage bare en lille smule. Jeg er overbevist om, at vi rækker ud til Lone og Together for You en anden gang, afslutter Dorthe Hoffmann Atzen.