Det industrielle Europa slår kræfterne sammen for at fremme kommerciel fusionsenergi, og Danmark er med i front. Den danske superledervirksomhed, SUBRA, udvikler og producerer avanceret teknologi målrettet fremtidens fusionsreaktorer og er en af grundlæggerne af European Fusion Association (EFA). Et stærkt dansk talerør åbner muligheder for, at dansk industri kan bidrage med innovative løsninger og teknologi til fremtidens fusionsreaktorer.

European Fusion Association er officielt blevet etableret som en international organisation (AISBL, International Non-Profit Association) i Bruxelles. Stiftelsesdokumentet blev underskrevet den 24. september 2024, hvilket repræsenterer et væsentligt skridt i formaliseringsprocessen af organisationen.

I juni 2024 gik førende europæiske virksomheder sammen om at etablere den europæiske fusionsorganisation, EFA, som en stærk ny platform, der vil fremme innovation og samarbejde inden for fusionsenergi-sektoren på tværs af hele Europa. EFA’s primære mål er at accelerere overgangen af fusionsenergi fra forskningslaboratorier til storskala industrielle anvendelser som en grøn energiløsning. Dette ambitiøse initiativ kræver stærke synergier mellem nye transformative innovationer og eksisterende industrielle ekspertiser i et tæt samarbejde mellem industri, videnskab, investorer og politik. Som en industrielt forankret organisation vil EFA accelerere skalérbar udvikling af fusionsenergi og dermed bane vejen for bæredygtig energiproduktion i Europa. EFA byder nye medlemmer velkommen til at bidrage til denne store opgave og til at hjælpe med at forme fremtiden for fusionsenergi.

EFA’s første bestyrelse er blevet etableret og repræsenterer et bredt udsnit af europæiske virksomheder. Milena Roveda (Gauss Fusion) er blevet valgt som formand for EFA’s bestyrelse. Anders Wulff (SUBRA A/S, Danmark), Bernard Blanc (Assystem), Marianna Ginola (SIMIC) og Eric Giguet (Alsymex) er blevet valgt som medlemmer af bestyrelsen.

En stærk alliance for europæisk fusionsenergi
Som organisation for europæiske fusionsenergi-virksomheder og interessenter sigter EFA mod at øge den industrielle og offentlige bevidsthed om fusionsenergi samt tiltrække den nødvendige interesse fra både offentlige og private finansieringsagenturer. Foreningen er fast besluttet på at sikre energiuafhængighed for fremtidige generationer.

“Fusionsenergi spiller en afgørende rolle i at styrke Europas strategiske autonomi inden for ren energi. Vores mål er at opbygge et stærkt europæisk fusionsøkosystem i verdensklasse, der sikrer en bæredygtig, langsigtet forsyningskæde,” siger Milena Roveda, formand for EFA’s bestyrelse. “Fusionsenergi kan bringe en renæssance for den europæiske industri og sikrer både velstand og jobskabelse på vores kontinent.”

 

 

 

Fordele for medlemmer
EFAs medlemmer spænder over hele værdikæden inden for europæisk fusionsenergi. Ved at samle kræfterne kan medlemmerne udforske nye forretningsmuligheder og konsolidere deres tilstedeværelse på dette hastigt voksende marked.
Som det primære kontaktpunkt for interessenter inden for fusionsenergi i Europa repræsenterer EFA sine medlemmer over for europæiske institutioner, europæiske regeringer og relevante internationale platforme. Foreningen fremmer vidensudveksling, innovation og letter samarbejdet om fælles udviklingsprojekter. Medlemmerne drager fordel af tætte netværksmuligheder med førende virksomheder og forskningsinstitutioner på tværs af hele fusionsenergisektoren.

Fusionsenergi: drivkraft for den europæiske økonomi
EFA betragter ikke kun fusionsenergi som en løsning til at opnå energiuafhængighed, men også som en stærk motor for den europæiske økonomi. Med milliarder af euro allerede investeret globalt og omfattende finansieringsplaner fra de europæiske myndigheder har fusionsteknologi potentiale til at skabe nye industrier og generere højt kvalificerede jobs.

EFA er særlig opmærksom på, at på trods af en global investering på mere end 7 milliarder dollars i private fusionsvirksomheder er mindre end 5% blevet gået til europæisk baserede virksomheder, på trods af at størstedelen af den industrielle ekspertise og intellektuelle ejendom inden for fusionssektoren er placeret i Europa.

Et stærkt og effektivt konsortium af industriaktører er afgørende for at repræsentere sektorens interesser over for politiske beslutningstagere og positionere Europa som en global leder inden for fusionsenergi.
Med færdiggørelsen af stiftelsesdokumentet har EFA taget et væsentligt skridt i sin rejse. Ansøgningen om kongeligt dekret i Belgien vil blive indsendt i de kommende dage og sikrer en afgørende nærhed til EU og Bruxelles.

“Kun gennem koordineret samarbejde i Europa kan potentialet for fusionsenergi udnyttes,” understreger Milena Roveda. “EFA giver rammerne for at fremme dette samarbejde og gøre den europæiske industri konkurrencedygtig i den globale energitransition.”