23 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne og 19 procent af virksomhederne inden for elinstallation har i oktober måned oplevet begrænset produktion. Kunderne findes, men at der er mangel på arbejdskraft.

Tekniq er bekymret:

“Der er store dele af erhvervslivet, som ligger helt underdrejet. Og det dur bare ikke, at vi så tilmed spænder ben for de brancher, hvor det stadig er muligt at udføre arbejde inden for retningslinjerne. Hvis medarbejdere pludselig ikke kan møde op på grund af uklare regler, så går det jo ikke kun ud over den enkelte person, det kan også få betydning for arbejdskraftsmangel hos virksomhederne og i sidste ende resultere i mindre produktion i Danmark”.

”Efter nogle heftige udsving i foråret og sommeren, er tallene begyndt at normalisere sig. Det er meget positivt. Men endnu en gang understreger tallene også, at coronakrisen rammer vidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Og med en andenbølge, der er blusset op og har medført nye restriktioner, kan man bestemt ikke bare læne sig tilbage og tro, at alt er lutter idyl,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Virksomhederne har besvaret Danmarks Statistiks spørgeskema før forsamlingsforbuddet blev strammet, og der blev indført øget brug af mundbind og strammere regler for europæiske og danske kollegaer, som bor i et andet EU-land, men arbejder og bidrager til det danske samfund. Især de nye regler for europæiske kollegaer skaber stor usikkerhed.

“Reglerne er simpelthen ikke forklaret ordentligt. Det er et vaskeægte “haunted house” for virksomhederne af nye, forvirrende og ugennemsigtige krav og anbefalinger om coronatests, tilsyn, dokumentation og andre bureaukratiske krav”, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter: