Fremtiden har brug for flere ingeniører og IT-folk.

Og vi har et uddannelsessystem, som har gjort os til førende i verdenen.

VM til Danmark

Senest har det danske hackingteam Kalmarunionen har netop sikret sig førstepladsen på den globale rangliste hos CTFtime.org.

Denne historiske bedrift betyder, at Danmark nu officielt har verdens bedste hackerhold og sætter samtidig fokus på landets voksende styrke inden for cybersikkerhed.

– Vi er utrolig stolte over at kunne repræsentere Danmark i den internationale Hacker-elite. Førstepladsen viser, at vores unikke økosystem, hvor vi fostrer de bedste talenter i verden, virkelig giver pote, udtaler Adam Blatchley Hansen, holdkaptajn for Kalmarunionen.

VM i tåbelig regeringsudspil

Men tænk engang, at vi har haft en regering, der i ramme alvor har ville reducere på ingeniør og IT-området.

Erhvervslivet og uddannelserne har råbt op. Igen, igen.

Endelig har Regeringen lyttet og ændret på det oprindelige udspil.

Rektor for DTU er diplomatisk glad, men mon ikke også han tænker. Hvordan kunne regeringen i ramme alvor komme med det oprindelige udspil.

Rektor for DTU siger i dag:

“En genforhandling af aftalen bag den kommende kandidatreform på universitetsområdet er faldet på plads. For DTU betyder det, at universitetet fortsat skal omlægge 15% af sine nuværende kandidatuddannelser til erhvervskandidatuddannelser.

Men hvor universitetet før skulle omlægge alle disse til 4-årige erhvervskandidatuddannelser, kan DTU nu omlægge uddannelserne til en alternativ 1+2 erhvervskandidatuddannelse. Her tages det første uddannelsesår som et fuldtidsstudie med SU, mens de sidste to år er et virksomhedsforløb med sideløbende studier.

”Det er en løsningsmodel, vi selv er kommet med, og vi er meget positive over, at politikerne har lyttet. Muligheden for at starte med at studere på fuld tid vil gøre det langt lettere for internationale studerende at finde en virksomhedsplads,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.

Sammen med landets øvrige universitetsrektorer og Danske Studerendes Fællesråd har han under en høring på Christiansborg sidst i november foreslået, at den alternative 1+2 erhvervskandidatmodel blev en del af den politiske aftale.

Brug for flere ingeniører

Oprettelsen af en 1+2 erhvervskandidatuddannelse er kun gældende for ingeniør- og STEM/IT-området.

DTU’s rektor ser det som et udtryk for, at man politisk har lyttet til erhvervslivets advarsler om den ingeniørmangel, Danmark allerede står i, og som fortsat kun vil vokse.

Om tre år planlægger aftalepartierne bag reformen at evaluere forløbet. Det er ifølge DTU’s rektor vigtigt, så diverse udfordringer, der måtte komme undervejs, kan samles op og løses.

”Vi ser ind i at skulle rekruttere rigtig mange, både danske og internationale, studerende til et helt nyt uddannelsesforløb. Det bliver en udfordring, men vi går konstruktivt til arbejdet, for samfundet har brug for flere ingeniører, ikke færre,” siger Anders Bjarklev.

Dagens VVS siger, at det er utroligt, at det kom så langt ud med denne regering.