Hvad er de bedste løsninger på nogle af samfundets store problemer? Det er omdrejningspunktet i Techteltet på Folkemødet 2023. Her diskuterer ingeniørerne højaktuelle emner som energi, klima, sikkerheds- og forsvarsteknologi og kandidatreform – sammen med eksperter, politikere og andre aktører.
Vi skal bl.a. diskutere, om atomkraft kan blive et nyt, stort dansk eksporteventyr, og om vi overhovedet skal forske i nye nukleare teknologier. Vi skal også tale om energiøer. Fra 2030 bliver Bornholm nemlig opsamlingssted for tre GW grøn strøm fra havvindmøller, der stilles op i Østersøen. Men bliver Bornholm en samfundsmæssig gevinst eller en lokal torn i øjet til skade for miljøet og livet omkring solskinsøen? Sikkerheds- og forsvarsteknologier er også et varmt debatemne. Her får vi selskab af den amerikanske ambassadør i Danmark Alan Leventhal.
Endelig har vi inviteret fire tech-startups i Techteltet for at pitche deres forretningsidéer ind til et panel med erfaring inden for iværksætterinvesteringer. Fra DTU deltager startuppen DrinkSaver, der har udviklet et skvulpesikkert drikkeglas, som kan benyttes af både ældre og festivalgæster. Hvis du kan lide, hvad du hører, kan du selv støtte de deltagende startups økonomisk.
”Jeg ser frem til at komme til Bornholm og deltage i spændende debatter og arrangementer. Vi præsenterer en bred vifte af debatter i Techteltet, hvor vi glæder os til at diskutere aktuelle emner, nuancere problemstillinger og ikke mindst til at få og give hinanden inspiration til nytænkning og finde nye løsninger på de udfordringer, vi står overfor,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.
Smag på fremtidens madvarer
På rullestensstranden bag Techteltet åbner vi op for de lidt anderledes, uformelle debatter. Kokken Nikolaj Kirk inviterer udvalgte politikere på scenen for at teste og smage på fremtidens madvarer. Blandt deltagerne er institutdirektør på DTU Fødevareinstituttet, Christine Nellemann, der fortæller om den grønne omstilling af fødevaresystemet. Det er også på strandscenen, at man møder DTU’s studenterforening Polyteknisk Forening, der debatterer Artificial Intelligence (AI) i uddannelse.
Som altid er der plads til andet end debatter og holdninger. DTU ScienceShow underholder med eksplosioner, farver og gode historier og skoleelever går på skattejagt efter ny antibiotika. Guidet af dygtige ingeniørstuderende skal de forsøge at finde hidtil ukendte bakterier i den bornholmske muld. Bakterier, der måske kan producere fremtidens antibiotika.
Man kan også udforske havbunden med fjernstyrede undervandsrobotter, få målt sine hjernebølger i realtid med EEG-udstyr og se en teknologi, der skal hjælpe astronauter til at sove bedre. Teknologien bliver testet ’real life’ af ESA-astronaut Andreas Mogensen, når han bliver sendt ud i rummet i august. Åbningsaftenen slutter med en stor fest, hvor miljøminister Magnus Heunicke er DJ.
Bag Techteltet står DTU, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, IDA og Engineer the Future.