Danmark står stærkt.

Den 11. juli lukkede gasleverancerne via Nord Stream 1 fra Rusland til Tyskland planmæssigt ned, fordi forbindelsen skulle vedligeholdes. Rusland havde i forvejen reduceret leverancerne med 60%. I dag er forbindelsen genåbnet, og gasleverancerne ligger på ca. 40%, hvilket svarer til niveauet før nedlukningen.

”Trods genåbningen af Nord Stream 1 er situationen stadig alvorlig, og vi fortsætter med at følge udviklingen tæt. Der er blevet fyldt gas på de danske gaslagre under nedlukningen, og det fortsætter vi med. Genåbningen er en god nyhed for Danmarks og EU’s forsyningssikkerhed, men det er stadig vigtigt, at vi husker at spare på energien. Situationen kan hurtigt udvikle sig”, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen.

Danmark står stærkt

I de 10 dage, hvor Nord Stream 1 har været lukket ned, er der stadig kommet gas fra Tyskland, og der er fortsat fyldt gas på lagrene. I øjeblikket er Danmarks gaslagre ca. 83% fyldte, hvilket opfylder EU-målsætningen om, at lagrene skal være 80% fyldte pr. 1. november.

Danmark står i en bedre situation end flere andre lande, da omkring 25% af det hjemlige gasforbrug dækkes af vores biogasproduktion. Vores gaslagre er godt fyldte, og der er planer klar til at sikre forbrugerne, hvis energisituationen skulle ændre sig.

Forbrugerne kan gøre en stor forskel

Energistyrelsen opfordrer alle til at spare på energien, så vi er endnu bedre rustet, hvis situationen ændrer sig.

Det hjælper også gasforsyningen at spare på strømmen. Mange andre lande bruger rigtig meget gas til el-produktion, og hvis vi sparer herhjemme, kan vi sælge mere grøn strøm til dem.

De vigtigste forbrugerråd lige nu er:

  • Sommerluk varmeanlægget: Det kan spare op mod 5% af din årlige varmeregning. Det er op til cirka 1.300 kr., hvis du har gasfyr.
  • Tag kortere varme bade: Hvis man korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan man spare op mod 5.000 kr. om året – alt efter hvilken varmekilde man har.
  • Isoler huset bedre: Et velisoleret hus bruger op til 50% mindre energi end et uisoleret hus.
  • Brug tørresnoren: Det kan koste omkring 2.500 kr., hvis man har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.
  • Afkobl apparaterne derhjemme inden ferien: Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standby-forbrug.
  • Flyt elforbruget: Ved at køre opvaskemaskinen og vaskemaskinen om natten, bruger man strøm, når der er rigelig af den – og ikke når der bruges mest gas til elproduktion.