Dansk Præsident for Ashrae

Af civilingeniør Per Rasmussen

 

Den amerikanske verdensomspændende HVAC-organisation, Ashrae har fået ny præsident.

Og det en dansker, – nemlig Professor Bjarne W.Olesen, som det næste år skal stå i spidsen for den amerikanske forening og dens 57.000 medlemmer.

Det er et skulderklap til dansk HVAC og forskning, men det er allermest en fortjent anerkendelse af Professor Bjarne W.Olesens imponerende arbejde gennem mange år.

Det er anden gang i Ashraes 123 årige historie, at der vælges en Præsident udenfor USA og Canada. Tidligere har en englænder været Præsident – og nu altså en dansk i spidsen foreningen.

 

Udvidelse er nøgleord

I Bjarne W. Olesens tiltrædelsestale fokuserede han på udvidelse.

Han kom ind på 3 udvidelsesområder: Udvidelse af foreningen globalt, styrkelse af den teknologiske udvikling samt give mere værdi for Ashraes medlemmer.

Et af de allerførste initiativer er stiftelsen af ”Ashrae-region Europa”. I den forbindelse indbyder Ashrae til samarbejde med den europæiske forening Rehva samt de nationale VVS tekniske foreninger.

Det var en engageret ny præsident, der fremlagde planerne ved Ashrae`s sommermøde 2017 i Long Beach, Californien. Planer, som blev modtaget af de mange hundrede deltagere med begejstring og applaus.

I sin tiltrædelsestale fik Bjarne W.Olesen også nævnt to personer, som havde haft stor indflydelse på hans karriere, nemlig prof.P. Ole Fanger og Dr.Per Brüel.

Derudover blev talen krydret med citater Nikolaj Coster Waldau og Victor Borge.

Imponerende karriere

Bjarne W.Olesen blev civilingeniør i 1972, fik sin PHD i 1975 på laboratoriet for Indeklima på DTU. Indtil starten af 1990`erne arbejdede han som forsker på DTU samt var tilknyttet Brüel og Kjær som produktchef. Efter en kort periode som forsker på College of Architecture, i Virginia USA, blev han i 1993 leder for forskning og udvikling i Uponor-Velta i Norderstedt, Tyskland. I 2004 vendte han tilbage til Danmark for at blive professor i Indeklima på DTU samt direktør for DTU`s internationale center for indeklima og Energi.

Bjarne W. Olesen har gennem årene modtaget mange anerkendelser, blandt andet  Ralph Nevins Award (1982), Distinguish Service Award (1997), Fellow Award (2001) og Exceptional Service Award (2006), er blevet æresmedlem i de VVS tekniske foreninger i Italien, Japan og Tyskland.