“Vand stopper gas” – det lyder underligt

Dybt inde i det norske grundfjeld ved havnen i Oslo er ti SCALA2-pumper fra Grundfos blevet sat i arbejde. De opretholder et konstant tryk på tre bar. Og pumper vand ind i klipperne, så der ikke lækker gas. Herinde er luften fyldt med fugt og støv, men takket være pumperne lugter her rent.

Entreprenørvirksomheden Condotte fører tilsyn med opførelsen af Follobanen, den længste jernbanetunnel i Norden. I 2016 opdagede de en potentiel fare. Gamle brændstoftanke fra skibe lækkede gas, som kunne sive ind i tunnelen gennem revner i grundfjeldet. Condotte bad derfor Elmodan, leverandøren af entreprenørmateriellet, om at finde en løsning på problemet.

Løsningen var ti SCALA2-pumper, der er sluttet til vandtanke på 1.500 liter. Revnerne er nu lukkede, og det konstante vandtryk holder gassen væk.

Barske omgivelser
For at komme igennem den massive granit skal der både sprænges og bores. Pumperne har arbejdet i de barske omgivelser siden foråret 2017 – og det gør de stadig.

– Vi arbejder med gigantiske maskiner i et vanskeligt og til tider farligt miljø, især i forhold til det stationære udstyr, som hele tiden er udsat for støv og fugt. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi har et system, som er stabilt, og som ikke svigter, selv om vi arbejder under meget barske betingelser i tunnellen, siger André Pas, Project Manager for Condotte.

SCALA2-pumperne skal bruges, indtil boringen af tunnelen er afsluttet. Så vil tunnellens sider være dækket med beton, og gassen vil ikke længere kunne slippe ind. Oprindeligt var pumperne designet til at give et perfekt vandtryk i beboelsesejendomme.

– Da Elmodan henvendte sig til os, var vi lige ved at sende SCALA2 på markedet. Selv om pumperne egentlig er lavet til privat brug, så vi en mulighed for at bruge deres intelligente styring her – for den er meget pålidelig og stabil, og det var lige netop det, Elmodan var på udkig efter, siger Lars Würtz Jensen, Sales Technician hos Grundfos.

Togene forventes at køre på sporene inden udgangen af 2018. Så vil det være muligt at tage den 20 kilometer lange Follobane fra Oslo til Ski. Tunnelen er beregnet til tog, der kan køre med op til 250 km/t.