I dag den 22.marts er det “Vandets dag”.

Og der foregår mange steder initiativer til at fortælle om vand og rent drikkevand. For rent drikkevand er ingen selvfølge.

Mere en 2,2 milliarder mennesker på vores lille planet har ikke adgang til rent drikkevand i eget hjem.

Ja, det er ikke en stavefejl. Det er 2,2 millarder mennesker.

Assens Vandværk er et af de mange steder, hvor man arbejder målrettet og fremsynet.  Assens Forsynings vandværker har stået for rent drikkevand til kommunens borgere siden 1903. I 2019 blev det nye vandværk indviet på Egebjergvej 3. Det ses på billedet. Der er åbent hus fra kl.14.00 i dag.

Hvor kommer vandet fra
På Vandets Dag står de gode vandværksfolk klar til en snak med de besøgende om hvordan borgerne i Assens by forsynes med rent drikkevand hver dag. Faktisk pumpes der ca. 1.700 m3 rent drikkevand ud i døgnet fra Assens Vandværk. Det svarer til at fylde to olympiske svømmebassiner hver tredje dag. Udover at komme helt tæt på vandværket kan de besøgende også deltage i vandværkets lille vandquiz samt nyde en kop kaffe eller sodavand til de mindste.

Rent vand er ikke en selvfølge
Danskerne tager rent vand som en selvfølge, men sådan er det ikke for alle. Unicefs tal om 2,2 mia. mennesker på verdensplan,der ikke har adgang til rent drikkevand i deres eget hjem, er tankevækkende.

Derfor arbejder Assens Forsyning aktivt med flere af FN’s verdensmål. Blandt andet nummer 6, hvor ambitionen er at alle skal have adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris inden 2030. Skovrejsning, separering af regn- og spildevand i nye kloakrør samt det spritnye renseanlæg i forsyningsparken er nogle af Assens Forsynings bidrag til de globale udfordringer.