Det er velkendt, at vand er vigtigt for en lang række globale udfordringer, men nu er en ny spiller kommet ind i spillet – AI

Vidste du, at et spørgsmål til ChatGPT kan være op til 50 gange værre for miljøet end at stille Google?

Den amerikanske forsker og professor Kate Crawford fra USC Annenberg (University of South Carolina, USA) har undersøgt vandforbrug i forbindelse med brugen af ​​kunstig intelligens, nærmere bestemt ChatGPT.

Disss spændende observationer bringer firmaet AVK i deres virksomhedsnyt.

Og de fortsætter:

I en radiopodcast om AI uddyber Kate Crawford sine overvejelser:

“Hver gang du stiller et spørgsmål til ChatGPT, efterlader det et klimaaftryk på grund af det store vandforbrug. Faktisk bliver der brugt flere milliarder liter vand om året,” siger Kate Crawford i interviewet og fortsætter: ”Der er en misforståelse om, at kunstig intelligens er en uhåndgribelig teknologi, der bare er algoritmer i en sky. I virkeligheden er det enormt energi- og vandkrævende – og især generativ kunstig intelligens som ChatGPT.”

Kate Crawford har i sin research fundet ud af, at ChatGPTs vandforbrug er så stort, at det er bedre at søge traditionelt på Google end at spørge ChatGPT om noget. Så for et simpelt spørgsmål som “Hvad er afstanden til månen?” forskellen mellem ChatGPT og Google er, at ChatGPT bruger op til 50 gange mere vand end Google. Kate Crawford fortalte tidligere til avisen El Pais, at det koster en stor flaske vand per prompt eller spørgsmål stillet til ChatGPT.

Microsoft har ifølge AP oplyst, at deres vandforbrug steg med 34 % fra 2021 til 2022 – svarende til i alt over 6,4 milliarder liter vand. Dette skete omkring samme tid, som ChatGPT-4 blev lanceret. Vandet bruges som kølevand til de enorme servere, der hoster softwaren bag ChatGPT, og som genererer svar på de stillede spørgsmål. På et datacenter i staten Iowa, USA, er der en supercomputer, der bruges i forbindelse med ChatGPT, som skal køles med vand for at forhindre overophedning.

Men det er ikke kun brugen af ​​ChatGPT, der har stor indflydelse på vores vandressourcer. Den grønne omstilling har afsløret nye udfordringer, som kan få store konsekvenser for vores vand. Udvinding af nye mineraler som lithium, kobolt, grafit og sjældne jordarter, der bruges til fremstilling af computere og batterier til elbiler, er ofte forbundet med pegmatit (en grovkornet magmatisk bjergart), som kan have et højt indhold af radioaktivt indhold og være forbundet med radon og arsen, som i forbindelse med minedriften kan forurene selve grundvandet.

Den grønne omstilling er god for både klimaet og naturen, og nye og moderne teknologier er med til at forbedre samfundet, men det sker ikke uden at det påvirker andre områder som for eksempel vand.