To millioner mennesker i verdens udviklingslande har i dag livsvigtig adgang til vand takket være et samarbejde mellem to af verdens førende organisationer. I 2015 annoncerede Grundfos – verdens største pumpeproducent – og World Vision – den største ikke-statslige udbyder af drikkevandsløsninger i udviklingslandene – et fælles mål om at levere rent drikkevand til to millioner mennesker i de afrikanske lande syd for Sahara-ørkenen, det såkaldte Subsahariske Afrika. Dette er nået, og det blev behørigt fejret for en måned siden på “Global Handwashing Day” 15.oktober 2020.

Men der sat et endnu mere ambitiøst mål blevet sat: “Frem mod 2024 er planen at nå yderligere fire millioner mennesker.”

Dagens VVS konkluderer: Imponerende, hvad der er nået, og endnu mere imponerende med det ambitiøse 2024-mål.

Dette er et bevis på, hvad der kan opnås, når man arbejder sammen. Grundfos’ teknologi og nytænkende løsninger kombineret med World Visions ekspertise og rækkevidde er kulmineret helt ind i lokalsamfundene, hvor vi ser lokale ledere og indbyggere grave, samle og vedligeholde systemerne. Dette betyder at familier ikke længere skal gå flere kilometer efter vand, der tilmed kan gøre deres børn syge, siger Keith Kall, direktør for strategiske partnerskaber i World Vision.

Fejringen af de to millioner skete- som nævnt – på Global Handwashing Day. En dag, der sætter fokus på håndvask – en basal hygiejneaktivitet, som med COVID-19-pandemien, er mere aktuel end nogensinde før. Et nyt studie viser, at vasker man regelmæssigt hænder med sæbe, så falder risikoen for at blive smittet med virussen med 36%. Alligevel har mange mennesker i udviklingslandene ikke mulighed for at vaske hænder, fordi de ikke har adgang til vand.

I samarbejdet med World Vision har deres ekspertise, netværk og indgående kendskab til situationen og behovene i lokalsamfundene været afgørende for, hvordan projekterne er blevet grebet an. Grundfos har med bæredygtige, holdbare og solide drikkevandsløsninger sikret, at de lokale nu har en ren og sikker vandforsyning.

“Vi er virkelig begejstret over at have nået denne milepæl i vores samarbejde med World Vision. Vi er stolte af, at vores nytænkende og holdbare løsninger har gjort vand tilgængeligt for mennesker, der virkelig har brug for det. Det taler ind i vores mål om at være banebrydere, når det drejer sig om verdens vand- og klimaudfordringer og om at forbedre menneskers levestandard”, fortæller Pia Yasuko Rask, direktør for SafeWater, en strategisk forretningsenhed i Grundfos, der arbejder med at levere sikre og pålidelige drikkevandsløsninger til de mest udsatte områder i udviklingslandene.

Drikkevandssystemerne er ikke kun i stand til at tackle den nuværende krise, de er også fremtidssikret i en miljømæssig sammenhæng. World Vision har installeret mere end 1.000 soldrevne Grundfos-pumper i landsbyer i Subsaharisk Afrika for at sikre en holdbar vandforsyning.

Først graver World Vision en brønd, som udgør landsbyens drikkevandskilde, og derefter sørger de soldrevne pumper for, at vandet kan blive opbevaret i vandtanke. Vandet føres dernæst rundt i landsbyen via rørledninger, som beboerne kan tappe fra.

Ikke nok med at denne løsning er miljøvenlig og giver beboerne nemmere adgang til vand, så er den samtidig billigere at installere end traditionelle borehuller.

World Vision er med mere end 200 af disse systemer rundt om i verden førende på området. Igennem samarbejdet med Grundfos kan World Vision samtidig holde omkostningerne ved at levere rent drikkevand nede på blot $50 pr. person (≈ 315 DKK).