KL og kommunerne er enige i målsætningen om, at vi skal firdoble mængden af vedvarende energi på land i Danmark inden 2030. Skal vi lykkes med dette, kræver det opbakning fra borgere og lokalsamfund og økonomiske incitamenter, der kan mærkes.
Men med sit nye landdistriktsudspil lægger regeringen dog op til en finansieringsmodel, som risikerer at få den modsatte effekt.
Her foreslår regeringen at målrette 200 mio. kr. årligt i ti år i tilskud til de kommuner, der bidrager mest med udbygning af vedvarende energi på land. Pengene skal tages fra kommunernes bloktilskud. Det betyder, at de penge, som nogle kommuner skal have i bonus, skal tages fra andre kommuner, som så er nødt at skære på velfærden.
Endelig lægger regeringen op til, at bonusordningen først skal træde i kraft fra 2026. Det vil de facto betyde, at al opsætning af VE vil stoppe nu.
”Regeringen fremlægger en ny incitamentsstruktur, som risikerer at få den modsatte effekt: Et øjeblikkeligt stop,” siger KL’s formand, Martin Damm, og fortsætter:
”Problemet med bonusordningen er, at man vil vente på, at den træder i kraft i 2026 for at skaffe en bonus til lokalsamfundet. Alt vil gå i stå. Det sender også et forkert signal til de kommuner og borgere, der har taget et stort samfundsansvar og allerede har etableret vedvarende energi hurtigt. De får ingen bonus. Tværtimod vil de faktisk komme til at betale til de kommuner, der har ventet.”
Et uacceptabelt princip
KL vil øjeblikkeligt gå i dialog med regeringen om at få lavet en fornuftig finansieringsmodel.
”Det er et uacceptabelt princip, som regeringen nu knæsætter: Den har store ambitioner, men fodrer hunden med sin egen hale. Hvad skal forhindre det næste ministerium i at få samme ide til at finansiere sine ambitioner? Det er en ommer. Vi er nødt til at have en snak med regeringen, så vi kan få en model, der rent faktisk har den tilsigtede virkning – nemlig mere vedvarende energi,” siger KL’s formand.