Den nuværende globale flåde bidrager betydeligt til emissioner, idet den er afhængig af konventionelle elsystemer, der ikke er optimeret til integration af vedvarende energi. For at imødegå disse udfordringer har EU bevilget 7,8 mio. EUR til STEESMAT-projektet, der har til formål at udvikle banebrydende kraftdistributionssystemer til fremtidens nul-emissionsskibe.
Med Maritime CleanTech i spidsen vil 13 europæiske partnere samarbejde om udviklingen af et innovativt kraftdistributionssystem, der er skræddersyet til behovene hos morgendagens emissionsfrie fartøjer. Denne banebrydende teknologi vil forenkle integrationen af moderne grønne energikilder og samtidig optimere effektiviteten af eksisterende løsninger. Projektet forventes at føre til betydelige emissionsreduktioner på tværs af den maritime sektor.
Et stort skridt for den norske maritime industri
”Den norske maritime industri er globalt førende inden for grønne løsninger, og dette projekt repræsenterer endnu et teknologisk spring fremad. De 8 millioner euro i EU-finansiering gør os i stand til at udvikle løsninger, der ikke kun reducerer emissionerne, men også strømliner vedtagelsen af bæredygtige energikilder. Jeg er stolt af vores partnere, som arbejder sammen om at skabe en mere effektiv og klimavenlig shippingindustri,” siger Ada M. Jakobsen, adm. direktør i Maritime CleanTech.
Målet er en emissionsreduktion på 40 %
Det nyligt lancerede STEESMAT-projekt vil udvikle et innovativt strømsystem baseret på Medium Voltage Direct Current (MVDC), der erstatter nutidens konventionelle vekselstrømssystemer (AC).
Ved at gøre det muligt for motorer at fungere mere effektivt ved variable hastigheder, vil systemet lette den sømløse integration af flere vedvarende energikilder på store fartøjer, herunder batterier, solpaneler, brændselsceller og vindmøller. STEESMAT-systemet vil også reducere fartøjets vægt og det samlede energiforbrug. Med potentialet til at reducere emissionerne med op til 40 %, repræsenterer dette et kritisk teknologisk gennembrud, der placerer europæiske industrier i forkant med bæredygtig maritim innovation.
Real-World-test på tidligere kystvagtfartøj
Det tidligere norske kystvagtfartøj, KV Senja – nu omdøbt til RV North Star – vil fungere som et flydende laboratorium for projektet. Skibet vil blive udstyret med det nye MVDC-system, der skal testes under faktiske havforhold.
“Vi er glade for at udnytte vores testfaciliteter til at udvikle nye løsninger, der vil hjælpe med at reducere emissioner fra global skibsfart. Teknologien vil først blive testet på vores onshore-facilitet, inden den bliver demonstreret på havet ombord på RV North Star,” siger Willie Wågen, administrerende direktør for Sustainable Energy Catapult Centre, der har stillet fartøjet til rådighed som testplatform for projektet.
Med stadig strengere internationale reguleringer og stigende omkostninger forbundet med skibsemissioner er STEESMAT-projektet en nøglekomponent i EU’s grønne skibsfartsstrategi, der sigter mod kommercialisering af den nye teknologi inden 2029.