Better Energy har udsendt en pressemeddelelse, men langt nede i den findes de hårde facts.

“Den nye organisation vil være på 35-40%”.

Det vil sige farvel til næsten 2/3 af medarbejderne.

Her er pressemeddelelsen:

Med solenergiens gennembrud i 2019, som en konkurrencedygtig energikilde uden subsidier, opstod der et stort hul i markedet for vedvarende energi. Better Energy har efterfølgende spillet en central rolle i udrulningen af vedvarende energi i Danmark.

Fra hypervækst til normaliseret vækst
Siden 2020 har Better Energy stået for omkring halvdelen af al ny vedvarende energiproduktion på land i Danmark. Med en industriel tilgang og en målrettet vækststrategi har virksomheden effektivt leveret en stribe storskala solcelleprojekter til det danske marked.

“Vi er formålsdrevne og har haft et klart mantra: at levere så meget grøn strøm som muligt, så hurtigt som muligt,” siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

“I de sidste fire år har vi arbejdet med solcelleparker på samlebånd, og konstant leveret store mængder solenergi til elnettet. Det har været en periode med voldsom vækst, hvor vi har ansat mange dygtige mennesker for at imødekomme en efterspørgsel som reelt ikke havde et loft.”

Nu er markedet under forandring og udbygningen af grøn strøm skal i højere grad gå hånd i hånd med efterspørgslen, og det stiller nye krav til timingen af fremtidige projekter.

Matche udbygning med efterspørgsel

”Hvis vi forestiller os vedvarende energiparker som erhvervsejendomme, der skal udvikles, bygges og udlejes, så kunne vi i en periode med stor sikkerhed leje alle kvadratmeter ud, uanset hvor mange ejendomme vi byggede.

Nu går vi ind i et mere normaliseret marked, hvor hvert enkelt projekt skal vurderes: Hvor mange lejemål kan vi realistisk indgå – altså, hvor stort er behovet for grøn strøm? Og som i ejendomsbranchen handler det både om overordnet udbud og efterspørgsel, men også i rigtig høj grad om at finde de helt rigtige lokationer og arbejde med de projekter, der kan skabe størst mulig værdi.”

På investeringssiden har Better Energy i en årrække prioriteret få og meget store kapitalpartnere, der medejede væsentlige porteføljer af solcelleparker.

”Det gav super god mening i en periode, hvor hastighed var afgørende,” forklarer Rasmus Lildholdt Kjær, “men fremadrettet kigger vi i højere grad på individuelle projekter og porteføljesammensætninger, og det åbner op for, at vi kan tiltrække en bredere vifte af investorer. På den måde optimerer vi også den kommercielle del af vores forretning.”

Tilbage til rødderne

Better Energy vil fremover prioritere en mere fleksibel tilgang til projekter. Det indebærer en højere grad af stop’n’go, hvor projekter igangsættes baseret på en vurdering af om behovet for grøn strøm er til stede.

“På mange måder skal vi tilbage til det, vi var rigtig gode til før hypervæksten: at fokusere skarpt på det enkelte projekts timing og økonomi, samt en konkret behovsvurdering – altså, hvor meget grøn strøm forventer vi at kunne sælge fra den pågældende park. Det er en naturlig tilpasning, som sikrer, at vi kan levere grøn energi på det rette sted og det rette tidspunkt.”

Nye prioriteringer og øget fokus på outsourcing

Andet halvår i 2024 har Better Energy brugt på at justere sin tilgang med henblik på at opnå den øgede fleksibilitet, samt en styrket omkostningsstyring. Den tidligere industrielle model, hvor virksomheden internt håndterede størstedelen af opgaverne, bliver nu tilpasset med øget brug af outsourcing.

“Fra 2025 står vi med en organisation, der kan agere hurtigt og effektivt i et marked baseret på, hvordan efterspørgslen udvikler sig,” siger Rasmus Lildholdt Kjær. “Det betyder, at vi outsourcer flere processer og koncentrerer os om de kerneområder, der skaber størst værdi.”

Omorganiseringen indebærer en omfattende reduktion af organisationens størrelse, anslået til omkring 35-40 %.

“Forretningsmæssigt er beslutningen klar, men kollegialt og personligt er det selvfølgelig svært,” tilføjer Rasmus Lildholdt Kjær. “I 2024 kommer vi til at sige farvel til nogle enormt dygtige og formålsdrevne kollegaer, som har været med til at drive vores mission fremad.”

Selvom Better Energy tilpasser organisationen, så fastholdes et omfattende byggeprogram i Danmark og Finland, virksomhedens aktiviteter i Sverige og Polen bibeholdes, og samtidig arbejdes der på udvidelse til et nyt europæisk marked syd for Danmark.

En accelereret vækst kræver politisk fokus på elektrificering og ensartede afgifter

Hvis man vil skabe en ny accelereret vækstperiode for VE på land, så er der ifølge Rasmus Lildholdt Kjær særligt to håndtag man politisk kan gribe fat i:

“Der er et enormt potentiale for at øge elektrificering i hele Europa. I Danmark udgør sol- og vindkraft i dag 63,1 % af elproduktionen, men kun omkring 13 % af det samlede energiforbrug. Her kan politiske initiativer, såsom konkrete målsætninger og incitamenter for øget elektrificering gøre en kæmpe forskel.”

Han fremhæver også behovet for et ensartet afgiftssystem: “Biomasse i Danmark nyder i dag afgiftsfritagelse, hvilket historisk har skævvredet markedet. Hvis vi skal accelerere væksten for vedvarende energi, bør vi sikre lige vilkår. Historisk har staten brugt ganske mange milliarder på at holde hånden under biomasseafbrænding.”