Metalindustrien har den seneste tid haft godt gang i eksportomsætningen, viser dagens nye tal fra Danmarks Statistik. I maj måned steg omsætningen i metalindustrien, mens den samlet set faldt i industrien som helhed.

Det bryder dog ikke med den gennemgående tendens til, at væksten på eksportmarkedet i høj grad er drevet af medicinalindustrien, og derfor er det værd at holde et skarpt fokus på de udfordringer, der fortsat lurer. Det gælder ikke mindst den omfattende statsstøtte til industrien, som både Kina og USA ruller ud i disse år.

– Selvom det går rigtig godt på eksportmarkederne for metalindustrien lige i øjeblikket, så er virksomhederne på længere sigt udfordret af omfattende statsstøtte fra både Kina og USA. Derfor bliver vi – både i Danmark og Europa – nødt til at finde holdbare løsninger for ikke at blive udkonkurreret på længere sigt, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

Nedgang på hjemmemarkedet 

Da den økonomiske redegørelse blev præsenteret i maj, var en af konklusionerne også, at medicinalindustrien har spillet en afgørende rolle for væksten i det reelle BNP de seneste to år, mens andre dele af økonomien har oplevet stilstand eller tilbagegang.

I det tekniske erhvervsliv, som TEKNIQ Arbejdsgiverne repræsenterer, har man gennem længere tid kunnet spore tendensen til færre ordrer og deraf mindre efterspørgsel på medarbejdere.

Der er heller ikke meget optimisme at spore i dagens omsætningstal i industrien, når man ser på det indenlandske marked. Her er tendensen for nedadgående.

– Vi kan ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er velforvaret. Der er god grund til at holde fokus på, at virksomhederne i metal- og maskinindustrien har de bedst mulige rammevilkår for at kunne køre deres virksomheder videre. Det er helt afgørende, at vi fortsat er konkurrencedygtige i forhold til udlandet, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.