TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer om konsekvenserne ved uautoriseret arbejdskraft, efter ny undersøgelse peger på storstilet brug af sort arbejdskraft i de danske hjem.

Hver femte boligejer har benyttet sig af sort arbejde én eller flere gang i løbet af de seneste fem år, og endnu flere erklærer sig villige til at benytte uautoriseret arbejdskraft i fremtiden. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvilket giver panderynker hos erhvervsorganisationen.

– Især når det gælder de tekniske installationer – vvs og el – er det vigtigt, at man holder sig fra klamphuggere og i stedet benytter sig af autoriserede installationsfirmaer. For hvis ikke disse installationer udføres korrekt, kan det ende med alt fra stød og brud til brand og vandskader, som forsikringen sjældent dækker, hvis ikke arbejdet er udført lovligt. Noget, der kan være svært for boligejeren at dokumentere, hvis det er sket sort, siger Simon O. Rasmussen, og uddyber:

– Derudover er det naturligvis en forudsætning for at få støtte via eksempelvis håndværkerfradraget eller energisparepuljerne, at arbejdet i boligen ikke udføres sort. Og benytter man sig af en autoriseret installatør, er man desuden ofte omfattet af en garantiordning, som hjælper en, hvis ikke arbejdet bliver udføret tilfredsstillende, siger Simon O. Rasmussen.

18 procent af de danske boligejere fået udført sort arbejde én eller flere gange indenfor de seneste fem år (tre procent har ikke ønsket at oplyse, om de har gjort det samme, mens to procent svarer ”ved ikke”). Derudover viser undersøgelsen, at 26 procent af boligejerne ikke har nogen problemer med selv at benytte sort arbejde, mens 15 procent svarer, at de ikke ønsker selv at benytte muligheden men ikke har noget imod, at andre gør det